Palet der Lage Landen

In Ruurlo worden ze al weer een beetje onrustig


anoniem 1


Zo langzamerhand begint men in Ruurlo al weer wat onrustig te worden. Want al is het dan nog lang geen augustus, het feit, dat het dit jaar weer het jaar van het openluchtspel is, geeft de meeste inwoners van dit Oost-Gelderse dorp al weer de kriebels. Tenslotte moet er nog veel gedaan worden, vóórdat er in de bossen bij Ruurlo weer Indianen ronddraven.
Het openluchtspel van Ruurlo gaat namelijk alleen maar over Indianen. Om de drie jaar komt een verhaal van Karl May aan bod om als spel dorpelingen en toeristen te vermaken. Deze zomer mag Old Shurehand dat doen.

Het comité-van-inwoners dat de hele zaak elke keer weer op poten zet en dat met eigen portemonnaie voor die zaak garant staat, wil van het evenement gewoon een even bekende affaire maken als de Shakespeare-spelen in Diever en de Passiespelen in Tegelen. Volgens sommige inwoners is het overigens al zover.
De bezetting van de verschillende rollen is voor regisseur en oud-schoolhoofd B. A. J. Gerdes 2 geen probleem. Hij kan kiezen uit tientallen enthousiaste vrijwilligers, die zich al maanden van te voren zó kunnen inleven, dat na de verdeling van de rollen iedereen al wordt aangesproken met hoofdman, squaw of houthakker. De boekverkopers ter plaatse zitten in die voorbereidingstrijd ook wel goed: als ze maar zorgen het verbaal-van-het-jaar van Karl May in huis te hebben.
De voorbereidingen voor het evenement, waarbij ongeveer de halve bevolking is betrokken, blijken elk jaar weer uit te draaien op complete happenings. Er wordt extra lang en met uitbundig plezier geëxperimenteerd met vuurwapens, de doorgaan slechts ploegen of melkwagens trekkende paarden mogen wat draven en steigeren en de hoofdrolspelers, die ook aan de gevechten-te-paard mee moeten doen oefenen zich met ware doodsverachting in het neerstorten van galopperenden paarden. En Indiaanse krijgers kijken nog even of ze de judobeginselen voldoende beheersen om zich in de boomgaarden als rijpe appels uit de bomen te laten vallen.
Bij de voorbereidingen wordt bijna iedereen ingeschakeld, of het nu is voor de speciale belichting, het organiseren van de ruiterscenes, het perfect maken van de geluidsinstallatie of het maken van de rekwisieten en de tientallen costuums. En zoals het met dit soort evenementen gewoonlijk gaat, na een poosje wordt iedereen aangestoken. En voor Old Shurehand kan dan ineens alles.
Onze man ter plekke verzekert: Op het ogenblik is het nog vrij rustig in het dorp. Maar over enkele weken is ook het werk achter de schermen afgerond en dan barst het los. Ugh!
Wie, net als de inwoners van Ruurlo zijn vakantie al vast wil regelen, omdat hij het evenement niet wil missen, kan de volgende data noteren. Het spel wordt op 3, 4, 10, 11, 17 en 18 augustus ’s avonds opgevoerd in het Rijkenbergse bos, naast de weg Ruurlo-Lochem. Op 4 en 18 augustus breekt het spektakel ook ’s middags los.


[1]In: Trouw, 2 maart 1968.
[2]Ben Gerdes (voluit: Bernard Albertus Joseph Gerdes, * 5 januari 1902, † 1975) was hoofdonderwijzer aan de Sint-Willibrodusschool in Ruurlo van 1930 tot 1967 en in 1962, 1865, 1968 en 1971 regisseur van de Karl May-spelen aldaar.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website