Dit weekend op uw scherm

Vrijspraak voor Old Shatterhand


anoniem 1


NEDERLAND II
[…]

20.30 uur

Vrijspraak voor Old Shatterhand.
Een documentair tv-spel van de Duitse schrijver Hellmuth h Koschenreuther 2. Het gaat over het in 1910 gevoerde proces dat de toen 68-jarige Karl May, schrijver van de populaire boekenhelden „Old Shatterhand” en „Winnetou”, aanspande tegen de schrijver Rudolf Lebius 3. Deze had beweerd dat de wereldberoemde Karl May een geboren misdadiger was en dat zijn boeken een verderfelijke geest uitstraalden. Die laatste beschuldiging is ook na de dood van Karl May in 1912 volgehouden.
Veelbetekenend is daarbij dat Hitler een groot bewonderaar was van de boeken van Karl May. Rudolf Lebius was ’n klein Berlijns schrijvertje. De boeken van Karl May rolden in oplagen van tienduizenden van de persen af, overal ter wereld. Broodnijd? Tijdens het proces kon Lebius bewijzen dat Karl May inderdaad een leven vol veroordelingen achter de rug had. Maar de verdediger van Karl toonde aan dat al die misstappen dateren uit de tijd voordat Karl May was gaan schrijven en dat ze hem bovendien slechts ten dele kunnen worden aangerekend.

21.35 uur

Wereldbevolkingsvraagstuk - Onze Wereld. Deel 4: De Verenigde Staten - Na de Welvaart.


[…]


[1]In: Limburgs Dagblad, 10 juni 1967.
[2]Hellmut Kotschenreuther (* 24 maart 1926 , † 1998) was een Duits componist, muziekredacteur en draaiboekauteur. Deze documentaire uit 1965 was zijn eerste draaiboek; voorts schreef hij draaiboeken voor de films „Die Brücke von Remagen” (1967) , „Das Berliner Zimmer” (1968) en „Beethoven: ‘… in allem streng die Wahrheit’” (1970).
[3]Rudolf Lebius (* 4 januari 1868 , † 4 april 1946) was een Duitse journalist van het dubieuze soort, uitgever, vakbondsleider en antisemitisch politicus; nadat zijn poging om Karl May af te persen mislukt waren, werd hij diens vuigste tegenstander.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website