Oost-Europa in de greep van de Wild West-koorts

Nieuwe kruistocht van rode voormannen


anoniem 1

De communistische landen van Oost-Europa zijn bevangen door de Wild-West-koorts. Net als het geval was met de Westerse dansen en pop-muziek heeft ze niet allen de jeugd in haar greep, maar zelfs de dikbuikige „ouwe taaien”. Elke misdraging van de jongere generatie in Oost-Europa werd een paar jaar geleden voor het gemak toegeschreven aan de invloed van het decadente Westen. Een tijdje zag het ernaar uit of de regeringen zich hadden neergelegd bij de gedachte dat de burgerlijke tendenzen toch niet waren tegen te gaan, maar het schijnt dat ze nu weer de zenuwen hebben gekregen, zodat ze opnieuw in de aanval zijn gegaan. In Praag maakt het officiële orgaan van de Tsjechoslowaakse schrijversorganisatie, „Plamen”, deel uit van de voorhoede bij dit offensief. Het zegt dat het gevaar schuilt in haar invloed op de kinderen als wel op de volwassenen. Tieners van tien tot zestien jaar komen er wel overheen, net als over de mazelen, zegt het blad, maar het is een bekend feit dat als een volwassene een kinderziekte krijgt, het verloop meestal ernstiger is en onaangename complicaties met zich mee kan brengen.

Tien jaar geleden was alles wat op Amerikaanse Wild West leek taboe in de meeste Oosteuropese landen, behalve dan misschien een enkel populair liedje, waar men blijkbaar geen gevaar in zag. Maar een jaar of zo geleden begonnen radio en televisie in Oost-Europa Western-programma’s te geen, die een zodanig succes hadden dat de filmindustrie al spoedig volgde. De uitgevers, die zagen waar de publieke vraag naar uitging, bleven niet achter en kwam met Wild West-boeken voor de dag, variërend van Karl May tot Zane Grey 2. En daarna brak ook op ander gebied een ware Western-rage los. In Tsjecho-Slowakije 3 levert de genationaliseerde kledingindustrie vele duizenden cowboy-broeken af en zelfs de betere kleermakers begeven zich op hetzelfde terrein.


[1]In: Leeuwarder Courant : hoofdblad van Friesland, 27 april 1966.
[2]Zane Grey (voluit: Pearl Zane Grey, 31 januari 1872 , † 23 oktober 1939) was een Amerikaans tandarts en schrijver van westernromans. Zijn bekendste romans zijn „The Spirit of the Border”, „Riders of the Purple Sage”, „The Lone Star Ranger”, „The Rainbow Trail” en „The Maverick Queen”.
[3]Tussen 14 maart 1939 (8 mei 1945?) en april 1990 was de officiële spelling zonder koppelteken.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website