Karl May-Spelen te Ruurlo

L. v. Bommel 1


Door de prettige activiteit van de redactie ontvingen we een kennisgeving van het Openluchtspel te Ruurlo, dat daar nog enige malen herhaald wordt 2.
Na het zien van de eerste “uitvoering” van “De Schat in het Zilvermeer” moeten we onze bewondering uiten voor organisatie, uitvoering; aankleding en wat er al meer bij te pas komt.
Het kleurig en wisselend verlichte “toneel” zien we er met diverse bossages met echt lijkende hoge rotsen, kampvuur, een echte brand en evenmin ontbreekt de martelpaal, maar Uw kinderen kunnen er beslist naar toe!
Het terrein is erg overzichtelijk en zo groot dat de rennende goed uitziende twintig paarden van verschillende kanten kunnen opdraven temidden van het geknal van zilverbuks, berendoder en pistolen waarvan de bijna 2000 toeschouwers hebben kunnen genieten.
De bewerker, de spelleider en talrijke medewerkenden hebben met hun amateurspelers voor een zeer prettige avond kunnen zorgen en er ongetwijfeld reusachtig op geoefend.
Vooral het grappige dialect van tante Frolic 3 en Hobble Frank passen wonderwel in ’t geheel en dank zij de moderne techniek gaat er geen woord of geluid verloren, alles is duidelijk te verstaan.
Er is zoveel om op te noemen, zoals bijvoorbeeld nog de geestdriftige “sluippartijen” dat we er misschien een hele Kiva mee kunnen vullen, maar misschien zullen anderen dat nog wel doen!
De zo levendige fantasie van onze vriend Karl May is nu ook eens in ons land in onze taal met een geweldig enthousiasme, (waarvoor een groots applaus), tot leven gebracht en daar mogen wij allen erkentelijk voor zijn.

L. v. Bommel, Edam.


Bovenstaand “Ingezonden Stuk” ontvingen wij juist op tijd om in deze Kiva te worden opgenomen. Als U dit leest zijn de voorstellingen weer achter de rug, maar toch vonden wij het aardig deze spontane reactie op te nemen. De heer Soullié en ondergetekende bezochten met enkele anderen (in totaal 5 personen) de laatste middagvoorstelling (van 3 – half 6) en wij moeten zeggen ons geen ogenblik te hebben verveeld. Alle medewerkenden hebben met enthousiasme hun rollen vervuld, van Winnetou en Old Shatterhand tot aan de jongste medespelers. Ons viel speciaal Grote Wolf de hoofdman der Yampa Utes op, gespeeld door de heer D. Schot. Zijn spel en voordracht was uitstekend en beheerst.
Voor het geval de Ruurlose spelers opnieuw een Karl May verhaal op hun programma zetten (waarom niet?) kunnen wij U een tocht daarheen onvoorwaardelijk aanraden!

J. Heijink.


[1]In De Kiva (het sinds 1964 verschijnende blad van de gelijknamige stichting voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur, geschiedenis en de huidige situatie van de indianen in Noord-Amerika), Rotterdam, ongedateerd nummer, pagina 13. Op pagina 14 van hetzelfde De Kiva-nummer wordt verteld dat de Karl May-spelen te Ruurlo („De schat in het Zilvermeer”) voorbij zijn, dus de terminus post quem van dit nummer is 15 augustus 1965, het zal dus gaan om het september-/oktober-nummer.
J. Heijink was van de oprichting in 1964 tot 1986 de hoofdredacteur van De Kiva; van zijn hand is het naschrift op pagina 14 van dit nummer.
[2]Blijkens het naschrift op pagina 14 van dit nummer van De Kiva blijkt dat de spelen inmiddels voorbij zijn. Tja, zo werden ingezonden brieven vroeger snel ingehaald door de actualiteit …
[3]In de Duitse Karl May-uitgaven heet hij „Tante Droll”, maar die is in de Nederlandse vertaling van de Karl May Pockets veranderd in „Tante Frolic”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website