Kerstamusement in de bioscopen

anoniem 1


[…]

Winnetou in de dodenvallei

Nu er in vorige films ruime aandacht besteed is aan Winnetou en Old Shatterhand, kon het niet uitblijven, of de filmindustrie moest ook eens de aandacht vestigen op een derde geesteskind van Karl May, Old Surehand. Dat gebeurt dan in „Winnetou in de dodenvallei” 2 (Capitol 3 en Rialto 4 in Amsterdam en Apollo 5, Den Haag, 14 jr), waarin Old Surehand optreedt en wel in de persoon van Stewart Granger 6. Granger lacht voortdurend al zijn tanden bloot – onder meer tegen een weinig imponerende Elke Somer 7 – en roeit in de dodenvallei, een gevaarlijke bende, „De Gieren” genaamd uit. Dat gebeurt aan het slot van de film, die aardig, zij het weinig vredelievend vermaak voor de kerstvakantie biedt.

[…]


[1]In: De Tijd / de Maasbode, 24 december 1965.
[2]Een verwarrende Nederlandse titel, want niemand kon in 1966 nog vermoeden dat er twee jaar later een film met de titel „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” gedraaid zou worden. Het gaat hier om een Nederlandse titel van „Unter Geiern”, bij ons beter bekend als „De zoon van de bere(n)jager” (heel vaag te vergelijken met Karl-May-pocket nr. 3); in België kreeg de film de titel „De gang der aasgieren” (Vlaanderen) resp. „Parmi les vautours” (Wallonië) mee, behalve natuurlijk in de Ostkantons waar hij de originele titel „Unter Geiern” mocht behouden. De première had al op 8 december 1964 in München plaatsgevonden.
[3]Capitol was van 1917 tot 1971 een bioscoop aan de Rozengracht 117 in Amsterdam en moet niet verward worden met Capitol op het Damrak 64, dat vanaf 1937 Cineac Damrak heette.
[4]Rialto is al sinds 1920 een bioscoop aan de Ceintuurbaan 338 in de Amsterdamse wijk De Pijp.
[5]Het Apollo-theater aan de Spuistraat 19 in Den Haag opende zijn deuren al in 1907 en was daarmee een van de oudste vaste bioscopen van Nederland, tot 1909 overigens onder de naam Cinematograph. De bioscoop werd in 1985 gesloten.
[6]Stewart Granger (*6 mei 1913 , † 16 augustus 1993) speelde in een drietal Karl May-verfilmingen („Unter Geiern” (1964), „Der Ölprinz” (1965) en „Old Surehand, 1. Teil” (1965)) de rol van Old Surehand.
[7]Elke Sommer (artiestennaam van Elke Schletz, * 5 november 1940), een Duitse actrice, zangeres, regisseuse en schilderes, die in „Unter Geiern” de rol van Annie Helmers op zich neemt, een personage dat in de boeken van Karl May niet bestaat.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website