Een echte Indiaan in Karl-May-Spelen

anoniem 1


Karl May betekent voor vele opeenvolgende generaties een herinnering uit de kinderjaren.
Ondanks de tegenwoordig algemeen onder de jeugd verbreide nuchtere instelling worden zijn avontuurlijke vertellingen ook vandaag de dag nog steeds verslonden.


Zelfs vooraanstaande schrijvers hebben hun waardering voor het werk van Karl May tot uitdrukking gebracht, om nog maar te zwijgen van de twee grote Alberts van deze eeuw: Schweitzer 2 en Einstein 3. Het Duitse filmbedrijf heeft veel op met de avontuurlijke wereld van deze sprookjesverteller uit Saksen. De boeken van May beleven herdruk op herdruk en worden nu zelfs in pocketboekformaat op de markt gebracht. Hun oplagen stellen alle best-sellers in de schduw. En sedert veertien jaar stromen honderdduizenden van Karl-May-bewonderaars naar Segeberg, waar elk jaar openluchtvoorstellingen worden gehouden van voor toneel bewerkte avonturen van Karl May helden. Segeberg, dat niet ver van Hamburg ligt, heeft door deze spelen veel bekendheid verworven, terwijl het in vroeger tijden een zelfs in Duitsland onbekend plaatsje was.
De voorwaarden voor de realisering van het stuk leverde de natuur zelf: vlakbij Bad Segeberg bevindt zich een reusachtige kalkberg, waarop keizer Lothar 4 in 1134 een burcht liet neerzetten. Deze werd door de Zweden tijdens de dertig jarige oorlog verwoest. In later tijden won men wat gips uit de berg, hetgeen het kleine plaatsje tot betrekkelijke welvaart bracht. In 1931 werd de berg tot natuurreservaat verklaard. Door het dal, dat bij het winnen van het gips ontstaan was, kon men gemakkelijk een amfitheater aanleggen.
Uit het labyrint van gangen duiken nu tijdens de Karl-May-spelen roodhuiden in volle oorlogskleuren op. Ze worden uiteraard vertolkt door Duitse toneelspelers. In het dal voor het amfitheater wordt een overval gepleegd op de postkoets. Maar Old Shatterhand en Winnetou komen al gauw ingrijpen. En dan is het met de boosdoeners afgelopen. Want bij May behaalt het goede altijd de overwinning.
De attractie van dit jaar is echter een rasechte Indiaan. Zijn naam is Silkirdis Nichols 5 van de stam van de Cherokesen. Hij werd in 1927 in Denver geboren. Hij is atleet en danser van formaat. Hij is 1.97 m. lang en kan zonder moeite over een lat van dezelfde hoogte heenspringen. In Duitsland is hij trouwens geen onbekende meer. Bij alle bijeenkomsten van Indianen, of zij nu in Freiburg of in Keulen plaatshadden was hij aanwezig. In Bad Kreuznach speelde hij – nog als lid van het Amerikaanse garnizoen – in de Duitse hockey-club. In het seizoen 1963/’64 stond hij in de musical „Annie get yout gun” naast Heidi Brühl 6 op de planken. In Segeberg is hij de grote attractie. Op zijn aanwijzing zijn nu ook echte Indiaanse oorlogsdansen in de stukken opgenomen.


[1]In: Leidsch Dagblad, 30 september 1965.
[2]Albert Schweitzer (* 14 januari 1875 , † 4 september 1965) was een Duits medicus, luthers theoloog, filosoof en schrijver; hij ontving in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn in woord en daad uitgedragen dogma ‘Eerbied voor al het leven’.
[3]Albert Einstein (* 14 maart 1879 , † 18 april 1955) was een Duits, later Zwitsers en nog later Amerikaans theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst. In 1921 ontving hij voor zijn verdiensten voor de theoretische natuurkunde, en met name voor zijn ontdekking van de wet van het foto-elektrisch effect de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
[4]Lothar III. (geboren als Lothar von Süpplingenburg of Lothar von Supplinburg, * vóór 9 juni 1075 , † 3 december 1137) was hertog van Saksen van 1106 tot 1137, koning van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie van 1125 tot 1133 en keizer van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie.
[5]Silkirtis Nichols (ook wel Buffalo Child Long Lance genoemd, * 23 juni 1923) is een indiaanse acteur van de Cherokee. Als soldaat van de US Army kwam hij na de oorlog in West-Duitsland terecht; sinds 1963 speelde hij in de musical „Anniet get your gun”, vanaf 1965 bij de Segeberger Karl-May-Festspiele. Van 1966 tot 1971 leidde hij het Karl-May-Museum in Bamberg en daarna ging hij weer terug naar zijn vaderland; maar in 1977 keerde hij terug naar Duitsland, waar hij tot 2000 optrad in shows.
[6]Heidi Brühl (voluit: Heidi Rosemarie Brühl, * 30 januari 1942 , † 8 juni 1991) was een Duitse actrice en schlagerzangeres. Zij werd bekend in Duitsland als „Dalli” in de mierzoete Heimat-films „Die Mädels vom Immenhof” (1955), „Hochzeit auf Immenhof” (1956) en „Ferien auf Immenhof” (1957) en op volwassen leeftijd ook nog in „Die Zwillinge vom Immenhof” (1973) en „Frühling auf Immenhof” (1974).



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website