Indianen draven ’s avonds door Ruurlo

anoniem 1


DE laatste tijd was het niet zò gek, wanneer in het Achterhoekse Ruurlo de melkboer vroeg: „Moet de schone squaw nog een liter melk?” en wanneer de bakker zei: „Ziehier een acht-onsje voor mijn blanke broeder ...”

Want heel Ruurlo is in de ban gekomen van het openluchtspel „De schat in het zilvermeer” naar het beroemde jongensboek van Karl May, dat vandaag en morgen en ook de volgende week zaterdag en zondag nog in Ruurlo wordt opgevoerd.


Al lang is er zo het een en ander gaande in het Gelderse dorp. Want ’s avonds hoorde men in de dorpsstraat de vierentwintig ruiters voorbij galopperen en degenen die buiten waren konden zien, hoe de Indianen aan de linkerlaars dan een rood lampje hadden, vanwege het veilig verkeer. Die ruiters kwamen dan terug uit het Rijkenbergse bos, waar ze hadden geoefend in het achtervolgen van paardedieven.

En Winnetou (alias Dinant Weenk) bromde de laatste tijd met maximum toelaatbare snelheid van zijn bureau naar de manege om daar zijn mustang te bestijgen en de edele Old Shatterhand (Henk Klomp, conciërge van het gemeentehuis) was altijd zo geconcentreerd met zijn rol bezig, dat hij ’s morgens de burgemeester begroette met „Hough ...”

Maar Derk Schot – alias Grote Wolf – is klaar. Hij heeft zijn verregende bouwvakantie benut voor het leren van de toespraak tot zijn verenigde krijgers. Klaar zijn ook de elektriciens het lichtorgel kan draaien. Vierendertig schakelaars maken het mogelijk om vanuit de regiekuil – 1,50 m diep – te seinen en licht en geluid te bedienen.
Om de figuren die dit gaan doen voor de verdrinkingsdood te behoeden, heeft de bronbemaling dag en nacht gepompt, want we zijn nog steeds in de natte moesson en het grondwater staat hoog.
Maar die van Ruurlo vertrouwen dat het een succes wordt en men verwacht niet minder dan 10.000 toeschouwers voor het romantische schouwspel.


[1]In: Trouw, 7 augustus 1965.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website