Old Shatterhand

door M. v. d. B. 1


DE naam van de film doet ieders gedachten terugdraaien naar menig genoegelijk leesverhaal in zijn kinderjaren, gepresenteerd door de onvergetelijke Karl May.
Hoe zou nu zo’n verhaal als film uitpakken? Iedereen heeft zich een eigen mening opgebouwd over de vele avonturen van Winnetou en Old Shatterhand en zich een bepaald type persoon voorgesteld. Hij wordt niet teleurgesteld.
Beide helden trekken zwijgzaam en elkaar met de ogen begrijpend op stoere wijze door de prairie. Hun doel is een dreigend conflict tussen Apachen en de blanken te verhinderen. Enkele schurken uit de grote stad provoceren de Indianen teneide een oorlog te forceren. Zij menen daarmee een kans te hebben de hand op veel vruchtbare grond te kunnen leggen. De snode plannen mislukken, maar menig schot, vechtpartijen en veldslagen passeren het witte doek, eer het zover is.
Een sympathieke film, vol begrip voor de slechte situatie waarin de Indianen stap voor stap werden gebracht. Een wijds landschap in fraaie kleuren opgenomen completeert de pakkende rolprent.


[1]In: De Waarheid, 16 april 1965.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website