Winnetou, het grote opperhoofd

anoniem 1


Forum Sittard 2

HET filmverhaal gebaseerd op een der bekendste boeken van Karl May, is in deze film van regisseur Harrald Reinl 3, tot een bont en aan acties rijk schouwspel gemaakt. Men ziet Old Shatterhand die voor het eerst kennis maakt met Winnetou, wanneer deze protesteert tegen de aanleg van een spoorweg dwars door het gebied der Apachen. Winnetou wordt gevangen genomen maar Old Shatterhand weet hem in het geheim te bevrijden. De beurt komt dan ook aan ’t Apachen-opperhoofd om grootmoedig te zijn. Ook Old Shatterhand wordt gevangen en dan zijn het Winnetou en diens zuster 4 die ervoor zorgen dat Old Shatterhand niet op Indiaanse wijze wordt omgebracht. De beide helden worden bloedbroeders. Als op goud beluste blanken ’n aanval ondernemen op de Apachen, zullen deze met Old Shatterhands hulp de vijanden verslaan. De regisseur heeft goed gebruik gemaakt van de landschapsschildering. Wat Karl May aan karakterontleding in zijn boek heeft gelegd, komt in deze visuele uitbeelding niet aan een equivalent. Het verhaal houdt zich bij ’t uitwendig avontuur. 5


[1]In: Limburgs Dagblad, 12 februari 1965.
[2]Forum Sittard is een al sinds 1929 bestaand bioscoop-theater aan de Engelenkampstraat 68 in – je verwacht het niet – Sittard.
[3]Harald Reinl (* 8 juli 1908 , † 9 oktober 1986) was een Oostenrijks filmregisseur en schrijver van draaiboeken, die tekende voor vijf van de zeventien grote Karl May-films uit de jaren ’60: „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Winnetou, 3. Teil” (1965) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968).
[4]De rol van Winnetou’s zus Nscho-tschi wordt gespeeld door de Franse actrice Marie Versini (* 10 augustus 1940 , † 22 november 2021), die deze rol ook speelde in „Winnetou und sein Freund Old Firehand” (1966). Daarnaast speelde zij nog in drie andere Karl May-verfilmingen: „Der Schut” (Tschita von Adlerhorst, 1964), „Durchs wilde Kurdistan” (Ingdscha, 1965) en „Im Reiche des silbernen Löwen” (Ingdscha, 1965). In 2016 speelde zij nog een gastrolletje in het eerste deel van de RTL-tv-verfilming van Winnetou: „Winnetou – Eine neue Welt”.
[5]Originele Duitse titel: „Winnetou, 1. Teil”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website