De Lincoln van Hollywood

anoniem 1


Via Schiphol vloog van Amerika naar Berlijn voor slechts een opname-dag acteur J e f f  C o r e y 2 (50), in zijn land meer bekend als de Abraham Lincoln van Hollywood 3. Corey vertoont zo’n treffende gelijkenis met de vroegere Amerikaanse president dat hij de ideale vertolker van Lincoln-rollen in Amerika is geworden. Waar ook maar even de figuur van Lincoln moet verschijnen, wordt een beroep op Corey gedaan die door deze eenzijdigheid uit het duister van de middelmaat is getreden voor de felle schijnwerpers van de roem.
Honderden malen al heeft hij zich uitgedost als Lincoln maar vorig jaar besloot hij dat het genoeg was geweest. „Ik heb me door studie en lezen verdiept in Lincoln en zo’n respect voor de man gekregen dat ik het niet langer verantwoord vind me met hem te vereenzelvigen.”


Tweemaal Abraham Lincoln, tweemaal Jeff Corey


KARL MAY

Deze week was er in Berlijn weer een Lincoln nodig tijdens de verfilming van „De schat der Azteken” 4 door R o b e r t  S i o d m a k 5, langzamerhand de Karl May-specialist van het witte doek. Een seintje naar de States en daar kwam Corey toch weer. Van het voornemen afgestapt?
„Nee, maar als er één man is die ik niet in de steek wil laten is het Robert Siodmak. Voor een ander had lk het niet meer gedaan. Robert heeft mij zeventien jaar geleden mijn eerste grote kans gegeven. Aan hem heb ik mijn carrière te danken.”

EEN DAG

Corey-Lincoln hoeft maar drie minuten in het beeld te verschijnen, één opnamedag betekent dat in studio-termen en voor die ene dag dus kwam hij helemal uit Hollywood.
„Nu stop ik echt met Lincoln te spelen”, zei Jeff Corey.


[1]In: De Telegraaf, 17 november 1964.
[2]Jeff Corey (artiestennaam van Arthur Zwerling, * 10 augustus 1914 , † 16 augustus 2002) was een Amerikaans acteur en regisseur. Volgens de Engelstalige Wikipedia speelde de goede man welgeteld twee (!) keer de rol van Abraham Lincoln: in de films „Rock Island Trail” (1950) en „The Treasure of the Aztecs” (1965), de in dit stuk aangehaalde Karl May-verfilming. IMdB noemt ook nog een rol als Lincoln in een aflevering van de tv-serie „Run for your life” uit 1965, dus na het in dit artikel geponeerde voornemen om die rol nog ooit te spelen.
[3]Abraham Lincoln (* 12 februari 1809 , † 15 april 1865) was van 1861 tot 1865 de 16de president van de Verenigde Staten. Hij komt voor in de verhalen „Ein Self-man”, „Three carde monte” en een episode uit „Old Surehand II”, in feite drie keer hetzelfde verhaal, maar met om Lincoln heen andere namen. Hij komt in ieder geval níét voor in „Waldröschen oder die Rächerjagd rund um die Erde”, waaraan het film-tweeluik „Der Schatz der Azteken”/„Die Pyramide des Sonnegottes” losjes aan ontleend zijn.
[4]Originele Duitse titel : „Der Schatz der Azteken”.
[5]Robert Siodmak (* 8 augustus 1900 , † 10 maart 1973) was een Duits, later Amerikaans regisseur, die tekende voor drie van de zeventien grote Karl May-verfilmingen uit de jaren  , t.w. „Der Schut” (1964), „Der Schatz der Azteken” (1965) en „Die Pyramide des Sonnengottes”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website