Winnetou in Noord-Duitsland

S. C. P. 1


Tussen Hamburg en Kiel ligt een parel. Een (gelukkig) nog niet al te zeer ontdekt paradijsje voor de mens, die rust en schoonheid van de natuur weet te waarderen en zeker ook voor kampeerders, die uit ‘de drukte’ willen blijven.In Bad Segeberg kan men de Indianen en woudlopers, die door de boeken van Karl May bekend werden, de vredespijp zien roken tijdens de Spelen.


Huizen als deze geven, ondanks hun wat rauw aandoende basis en de wat gammel lijkende afwerking, een bijzondere sfeer aan deze streek.

Bad Segeberg
Dit paradijsje vindt men bij Bad Segeberg, het typische, rustieke stadje in Sleeswijk-Holstein, omgeven door een prachtig heuvellandschap, bossen en meren. Het voornaamste kenteken van dit plaatsje wordt gevormd door de kalksteenrots, die als een baken der oudheid boven het landschap uitsteekt en van welks top de prachtige vergezichten zich als een kleurige film aan de beschouwer voordoen.
Maar de berg biedt meer dan alleen de steeds wisselende uitzichten die als een bont palet zo verschillend zijn naarmate men van richting of standpunt verandert. In de berg bevinden zich grotten, in de loop van duizenden jaren gevormd en van een schoonheid die men hier niet zou verwachten. De lengte van het voor het publiek toegankelijke deel is 800 meter, de grootste breedte 30 meter en sommige hallen zijn 10-15 meter hoog. Dat deze grotten werden ontdekt is eigenlijk te betreuren, want het was een indirekt gevolg van het afbreken van de berg, die vroeger nog een flink stuk hoger was. Heel vroeger, in 1337, was de berg (met een toenmalige hoogte van 110 meter boven zeeniveau) de trotse drager van een vrijwel onneembaar kasteel dat vele stormen zou meemaken, totdat het in 1660 door de Zweedse generaal Torstenson 2 werd vernietigd. Alleen een bron herinnert nog aan die woelige tijd. Nadat het kasteel was verdwenen trok de berg de bouwlustigen aan die de gemakkelijk verwerkbare kalksteen kwamen halen. Er werd gehakt, gezaagd en met springstoffen gewerkt dat het een kwade lust was. Een van de ontploffingen legde een ingang van een van de grotten vrij en spelende kinderen deden de ontdekking van hun leven. Pas in 1930 werd verdere afbraak van de, tot 42 meter gereduceerde, berg verboden, zodat tenminste een deel van dit geologisch wonder voor deze streek bleef gespaard en waarover de toerist zich dagelijks kan verheugen, want: het is de moeite waard!Daar ligt dat wonderlijk mooie paradijsje, als door een meesterhand in het zachtgolvende landschap gesmeten. Op de voorgrond wat huizen, daar achter het lieflijke meertje, dat voor motorboten verboden is, rechts daarvan het fraaie bos, in de rand waarvan een heerlijk camping-terrein is uitgezet, ’n juweeltje.


Veelzijdige parel
Toch heeft deze afbraak ook zijn goede zijde gehad, want in de kom van het uitgeholde gedeelte werd een openluchttheater ingericht met accommodatie voor 10.000 personen. Hier worden o.a. van 16 juli tot en met 22 augustus de adembenemende avonturen van Winnetou en Old Shatterhand weer levend, tegen het bij uitstek geëigende decor van berg en rotsen. Het is telkens weer een enerverend gebeuren wanneer de galopperende indianen te paard het terrein opkomen, met de brandende toortsen die een mysterieus licht verspreiden en grillige figuren tekenen op de uitgehouwen steen. De helden uit onze kinderjaren worden omgezet in tastbare werkelijkheid en het is beslist niet alleen de jeugd die hier komt kijken, integendeel.
Dan heeft de berg nog een andere, niet verwachte functie, namelijk als oefenterrein voor bergbeklimmers. Klimt u dus graag, neem dan de uitrusting maar mee naar Bad Segeberg.Bergbeklimmers, die het echt in de hoge Alpen zoeken, zullen verbaasd opzien bij deze foto, die ons de indruk moet geven, dat de klimmers gemakkelijker en vlugger via de tribune omhoog hadden kunnen klauteren! Maar echte klimmers zoeken de moeilijkheden juist op en ook al krijgt men misschien de indruk, dat het maar kwajongensgedoe is, voor de klimmers van het noorden is het dat beslist niet. Er wordt heel serieus gewerkt en de kalkrots is een goed oefenterrein.


Maar ook op andere gebieden komt men in Bad Segeberg aan zijn trek. De paardesport bijvoorbeeld staat er hoog aangeschreven. In de bossen kan men prachtige tochten maken en ook de concoursen die er gehouden worden trekken vele liefhebbers. Dat diezelfde bossen en trouwens de gehele omgeving uitermate geschikt zijn voor het maken van fikse wandeltochten is logisch. Ook zij, die herstel zoeken voor bepaalde kwalen en daarbij heil zoeken in sauna- en andere geneeskrachtige baden, kunnen daar terecht, want ook als Kurort doet dit plaatsje van zich spreken.
Liefhebbers van kunst kunnen een bezoekje brengen aan Otto Flath 3, de vermaarde houtsnijder en beeldhouwer, wiens plastieken vermaardheid verkregen. Een bezoek aan de Marienkirche, die de respectabele leeftijd bezit van 800 jaren, is ook lonend voor liefhebbers. In deze kerk vindt men o.a. nog resten van de in omstreeks 1130 door Vicelin 4, toenmalige kasteelheer, gebouwde kapel.
De sfeer in het stadje zelf is er een van gemoedelijkheid en rustige levenstrant. “Fachwerkhäuser” wisselen af met prachtige, modern ingerichte flats, omgeven door een weelde van groen en bloemen ... En hiermede heb ben wij nog steeds niet alle kwaliteiten van dit plaatsje opgesomd. Wij denken bijvoorbeeld nog aan de enthousiaste bedrijvers van de vissport, de zeilers, tennissers, mini-golfers, de vliegenthousiasten die vanaf het iets verder gelegen kleine vliegveld allerlei rondvluchten over de omgeving kunnen maken, etc.
Dan bestaat er natuurlijk ook nog de mogelijkheid tot het maken van uitstapjes naar de grote steden in de omgeving. Men kan bijvoorbeeld onderduiken in het gewoel van het Hamburgse leven, de stad met de imposante haveninstallaties, Sankt Pauli en de Reeperbahn, om weer terug te keren in de rustige sfeer van het kleine stadje met de twee meren.
Bad Segeberg is een parel, een kleinood voor hen die zoeken wat zij elders niet kunnen vinden.Hoewel Bad Segeberg als echt toeristen-vakantieoord nog niet-is ontdekt door het massa-toerisme, kan het er tijdens de Karl May-spelen bepaald wel druk zijn. Het is dan ook een machtig gezicht om in het openluchttheater de bekende wild-west-figuren op hun vurige rossen over het toneel te zien galopperen!Kort en bondig

Bad Segeberg: te bereiken via Bundesstrasse 404; goede verbindingen met Hamburg, Lübeck en Kiel.

Kampeerterrein: goed ingericht, aan rand van bos en zich uitstrekkend tot aan de rand van het kleinere meer; kampwinkel; mini-golf.

Watersport: boten zijn te huur aan het grote meer; motorboten zijn verboden.

Vissport: vissers dienen vergunning aan te vragen, welke onmiddellijk wordt verstrekt.

Hotelprijzen: DM 3,50-8,00; volledig pension vanaf DM 9,00.

Kurhaus: eenpersoons kamer DM 9,00-12,00; tweepersoons DM 12,00-30,00; volledig pension: volwassenen DM 12,00, kinderen DM 9,00. Bad Segeberg bezit tevens een jeugdherberg.

[1]In: VW-blad, 12e jaargang, no. 9 (maart 1964).
[2]Lennart Torstenson, Graf von Ortala, Baron von Virestad (* 17 augustus 1603 , † 7 april 1651) was een Zweeds veldmaarschalk en militair ingenieur in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en in de Deens-Zweedse Oorlog (1643-1645). Hij verwoestte de burcht van Bad Segeberg in 1644, dus nog vóór zijn dood.
[3]Otto Flath (* 9 mei 1906 , † 10 mei 1987) was een Duits beeldhouwer, houtsnijder en schilder.
[4]Vicelin (ook: Vizelin, Wissel, Witze en Wicelinus, * ± 1086 , † 12 december 1154) was bisschop van Oldenburg en missionaris bij de Oost-Holsteinse Slaven.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website