Filmnieuws

anoniem 1


De bekende boeken van Karl May behoren ook heden ten dage nog altijd tot de meest gelezen jeugdromans. Deze heerlijk spannende jeugdlectuur is een bron van ontspanning, niet alleen voor de jongeren, maar eveneens voor vele ouderen. Geen wonder dan ook dat de filmproducenten er de laatste tijd toe zijn overgegaan enkele van deze succesvolle romans te gaan verfilmen en wel met zeer groot succes. Zo ontstond ook de film „De pelsjager van de slangerivier” 2 welke deze week zondagavond in „Irene” 3 vertoond zal worden. De regisseur van deze rolprent Gordon Douglas 4 heeft er iets goeds van gemaakt. Er zit veel vaart in deze sublieme kleurenfilm, het spel in de hoofdrollen, Clint Walker 5 als de dappere pelsjager Kelly en Andrea Martin 6 als de Indiaanse, is ruim voldoende en aan de snel op elkaar volgende actiemomenten is veel zorg besteed.
„De pelsjager van de slangenrivier” is een sportieve en uiterst spannende film waarvan de jeugd met volle teugen zal genieten.


[1]In: Holtens Nieuwsblad, 14 maart 1964.
[2]Originele, Amerikaanse titel: „Yellowstone Kelly”.
In Holten dachten ze: „We hebben er vaag van gehoord dat Karl May-boeken verfilmd zouden zijn en in deze film komen blanken en indianen voor, dus kom, deze voor Holtense begrippen spiksplinternieuwe film uit 1957 zal dan wel zo’n Karl May-film zijn!”
Niets is minder waar … Deze film is gebaseerd op de roman „Yellowstone Kelly” van Clay Fisher (pseudoniem van Henry Wilson „Heck” Allen, * 12 september 1912 , † 26 oktober 1991) door regisseur Gordon Douglas (voluit: Gordon Douglas Brickner, * 15 december 1907 , † 29 september 1993) met - naast de genoemden - ook Edd Byrnes (pseudoniem van Edward Byrne Breitenberger, * 30 juli 1932 , † 8 januari 2020) en John Russell (voluit: John Lawrence Russell, * januari 1921 , † 19 januari 1991) in verdere hoofdrollen.
[3]Zaal Irene is een bij de Nederlands Hervormde Kerk Holten horend dorpshuis aan de Boschkampstraat 6, waar ook films vertoond werden.
[4]Gordon Douglas (voluit: Gordon Douglas Brickner, * 15 december 1907 , † 29 september 1993) was een Amerikaans acteur en regisseur, wiens carrière van 1930 tot 1977 duurde. Van zijn meer dan vijftig films zijn de Laurel & Hardy-film „Saps at Sea”, „The Devil with Hitler”, „Rogues of Sherwood Forest”, „Kiss Tomorrow Goodbye”, „The Sins of Rachel Cade”, de Elvis Presley-film „Follow That Dream” en „Robin & The Seven Hoods” met Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr.
[5]Clint Walker (eigenlijk Norman Eugene Walker, * 30 mei 1927 , † 21 mei 2018) was een Amerikaans acteur en zanger, die voornamelijk optrad in westerns, maar ook in de oorlogsfilm „The Dirty Dozen”.
[6]Andra Martin (pseudoniem van: Sandra Rehn, * 15 juli 1935 , † 3 mei 2022) was een Amerikaans actrice die eind jaren ’50 en begin jaren ’60 speelde in talloze tv-series en een handvol films.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website