Van Hilversum en Bussum

anoniem 1


Het internationale kassucces van de Duitse film: „De schat in het zilvermeer”, naar het gelijknamige boek van Karl May, is er de oorzaak van dat Duitse filmproducenten van plan zijn successievelijk alle boeken van Karl May te verfilmen.
Op het ogenblik vinden in Zuidslavië 2 de opnamen plaats van de film: „Winnetou in de ravijnen van de Balkan” 3. Een camera-team van de televisiezender Bremen is er naar toe gereisd en maakt opnamen van de verfilming, met Lex Barker 4 in de hoofdrol.


[1]In Algemeen Dagblad, 12 september 1963.
[2]Van 1918 tot 3 juni 2006 waren de landen die nu Bosnië-Hercegovina, Kosovo, Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Slovenië heten verenigd in één koninkrijk resp. republiek dat/die van 6 januari 1929 tot 4 februari 2003 Joegoslavië heette (hoewel de meeste van de genoemde landen al eerder onafhankelijk waren geworden). In de jaren ’60 werd in sommige Nederlandse literatuur de term „Zuid-Slavië” gebruikt, hetgeen een letterlijke vertaling is van Joegoslavië.
[3]We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat de verfilmingen naar Karl May bestaan uit een mix van namen uit diverse boeken van Karl May, die vaak met de personages uit de boeken niet meer gemeen hebben dan hun naam. Maar een film „Winnetou in de ravijnen van de Balkan” lijkt mij toch wel héél onmogelijk: er zal wel „Winnetou, 1. Teil” bedoeld worden, de tweede in de rij van de zeventien grote verfilmingen naar Karl May uit de jaren ’60.
[4]Lex Barker (voluit: Alexander Chrichlow Barker Jr., * 8 mei 1919 , † 11 mei 1973) was een Amerikaans acteur, die in vijf films furore maakte als Tarzan; in Europa was zijn eerste grote rol die van Robert – de verloofde van de vrouwelijke hoofdrolspeelster Sylvia (Anita Ekberg) – in de klassieker „La dolce vita” van Federico Fellini, alvorens hij optrad in maar liefst twaalf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60: als Old Shatterhand in „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968); als Kara Ben Nemsi in „Der Schut” (1964), „Durchs wilde Kurdistan” (1965) en „Im Reiche des silbernen Löwen” (1965); als Dr. Sternau in „Der Schatz der Azteken” (1965) en „Die Pyramide des Sonnengottes” (1965).Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website