Nieuwe, oude en geprolongeerde films

Anthony Bosman 1


ROTTERDAM

ARENA 2, De schat in het Zilvermeer, 14 j.: Eerste film naar boek van Karl May 3 blijkt gewoon avonturenverhaal dat herinneringen verstoort. Nieuw.


[1]In Algemeen Dagblad, 6 september 1963.
[2]Arena, ook wel Arena Theater, was een bioscoop aan de West-Kruiskade 26 in Rotterdam. Het gebouw was in 1930 gebouwd door architect Jac van Gelderen onder de naam Roxy Theater; van 1936 tot de sluiting in 1988 heette de bioscoop Arena of Arena Theater.
Opvallend is dat de film in Rotterdam op 6 september „nieuw” was, terwijl hij in ’s-Gravenhage op 23 augustus al aan een reprise toe was.
[3]Der Schatz im Silbersee” was natuurlijk níét de eerste film naar een boek van Karl May: reeds in 1920 werden door de filmmaatschappij Ustad-Film Dr. Droop & Co. de films „Auf den Trümmern des Paradieses”, „Die Teufelsanbeter” en „Die Todeskarawane” gedraaid. Er bestonden plannen voor nog een stuk of tien verfilmingen naar Karl May (inderdaad ook „Der Schatz im Silbersee”), maar wegens het uitblijven van succes bij de eerste drie kwam daar niets van terecht. In 1936 werd „Durch die Wüste” verfilmd en in 1958 resp. 1959 volgden de eerste twee kleurenfilms: „Die Sklavenkarawane en „Der Löwe von Babylon”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website