Nieuwe, oude en geprolongeerde films

Anthony Bosman 1


DEN HAAG

[…]

PASSAGE 2, De schat in het Zilvermeer, 14 j.: Eerste film naar boek van Karl May 3 blijkt gewoon avonturenverhaal dat herinneringen verstoort. Reprise.

[…]


[1]In Algemeen Dagblad, 23 augustus 1963.
[2]De Passage-bioscoop was een bioscoop aan de Hofweg in Den Haag; tot 1928 zat de bioscoop in de Passage zelf (op nr. 44), maar daarna tekende architect Jos Duynstee aan de buitenkant van de Passage, aan de Hofweg, een nieuw bioscooptheater met twee balkons waardoor het nogal hoog werd en dus ook „het verticale theater” werd genoemd; tot de definitieve sluiting in 1986 bood het zodoende plaats aan 1100 toeschouwers.
[3]Der Schatz im Silbersee” was natuurlijk níét de eerste film naar een boek van Karl May: reeds in 1920 werden door de filmmaatschappij Ustad-Film Dr. Droop & Co. de films „Auf den Trümmern des Paradieses”, „Die Teufelsanbeter” en „Die Todeskarawane” gedraaid. Er bestonden plannen voor nog een stuk of tien verfilmingen naar Karl May (inderdaad ook „Der Schatz im Silbersee”), maar wegens het uitblijven van succes bij de eerste drie kwam daar niets van terecht. In 1936 werd „Durch die Wüste” verfilmd en in 1958 resp. 1959 volgden de eerste twee kleurenfilms: „Die Sklavenkarawane en „Der Löwe von Babylon”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website