Uitg. Het Spectrum, Utrecht

anoniem 1

Karl May, De dood van Winnetou.
Uit het Duits vertaald. Ing., 365 blz., ƒ 1.75. – Het onversaagde, onoverwinnelijke opperhoofd van de Apachen getuigt van het voorgevoel van zijn naderend einde en dat einde komt, hard en abrupt. Met grote bewogenheid wordt hier geschilderd hoe de edele Indiaan heengaat. Old Shatterhand wil enerzijds geen wraak nemen op de boze moordenaar, maar wil hem overigens zijn gerechte straf toch ook niet laten ontgaan. Na veel avonturen en wederwarigheden komt de slotepisode: de moordenaar voltrekt ongewild een huiveringwekkend vonnis aan zichzelf. (Karl May Pockets, in 25 delen, voor vader en zoon, nr. 12).

Karl May, De boodschap van Winnetou.
Uit het Duits vertaald. Ing., 348 blz., ƒ 1,75. – Dit boek speelt dertig jaar later dan het vorige, in 1908. Old Shatterhand en zijn vrouw zijn op weg naar Amerika, waar Winnetou’s naam nog altijd voortleeft maar helaas ook door velen met schande wordt beladen. De oude vriend van het grote opperhoofd wil eens duidelijk en vol liefde aan de zonen van het Rode Ras zeggen, dat zij nu één moeten zijn en hun onderlinge twisten moeten opgeven. (Karl May Pockets, alle leeftijden, 13).

Karl May, De smokkelaars van de Tigris.
Uit het Duits vertaald. Ing., 378 blz., ƒ 1,75. – Het verhaal speelt zich af tussen 1880 en 1890 in het Nabije Oosten. Kara ben Nemsi en zijn vertrouwde metgezel Hadji Halef vormen weer het middelpunt van vele avonturen, vooral wanneer zij in smokkelaarscomplotten aan de grenzen van het Turkse en Perzische Rijk verwikkeld geraken. De beroemde ruïne van de toren van Babel speelt ook een rol in deze vaak kluchtige geschiedenis. De plaatselijke sfeer en de verschillende typen zijn goed getekend. (Karl May Pockets, 25. De gehele serie is thans compleet. De uitgever heeft dit binnen het jaar gedaan, inderdaad een flinke prestatie!).


[1]In Leeuwarder Courant : hoofdblad van Friesland, 4 april 1963.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website