Karl May

W. Stroom 1


W. Stroom, Amsterdam: Met grote verbazing las ik in Revue het artikel over Karl May. U schreef, dat de werken van May destijds in Nazi-Duitsland tot de verboden boeken behoorden en op de zwarte lijst zijn gezet. Niets is echter minder waar. Indien U bijvoorbeeld Mein Kampf heeft gelezen, kunt U toch moeilijk ontkennen dat Hitler een gloeiend pleidooi heeft gehouden voor de boeken van Karl May, waarin hij de moed en onverschrokkenheid en ridderlijkheid van Old Shatterhand als voorbeeld stelde aan de Duitse jeugd.

Red.: Dit is inderdaad juist, maar na het uitbreken van de oorlog veranderde Hitler van mening, omdat hij vermoedde dat Karl May een Jood was 2. Vandaar dat de boeken op de zwarte lijst kwamen.


[1]In: Revue, 1 december 1962.
[2]Waar halen ze het vandaan, hè? Complete onzin! Zelfs in zijn bunker had Hitler nog een stapeltje Karl May-boeken!
Het enige wat hier mogelijkerwijze bij in de buurt komt, maar ook niet meer dan dat, is het verwijderen van het stoffelijk overschot van Richard Plöhn (voluit: Richard Alexander Plöhn, * 22 juni 1853 , † 14 februari 1901) uit het gemeenschappelijk graf te Radebeul door Karl Mays liefhebbende en liegende echtgenote Klara, omdat zij bang was dat de viering van Karls honderdste geboortedag niet door zou gaan vanwege de aanwezigheid van die stoffelijke resten van haar eerste man in het graf. Volgens de toen geldende Neurenberger rassenwetten was Plöhn namelijk een „halfjood”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website