Ons jeugdboekenrekje

anoniem 1


In de Karl May-pocketserie, die bij de Prisma-boeken te Utrecht-Antwerpen wordt uitgegeven, zijn weer enkele afleveringen verschenen. In „De Oase in de Llana Estacado” maken we kennis met Old Wabble, ’n legendarische figuur die de eretitel Koning der Cowboys draagt. Voor zijn 90 jaar zit de krasse grijsaard nog bijzonder lenig in het zadel. Old Shatterhand en Winnetou behandelen hem met de grootste eerbied. In de strijd tegen de Comanches begint Old Wabble zich echter als een zeer lastig bondgenoot te ontpoppen, die door zijn eigenwijsheid heel wat moeilijkheden veroorzaakt, zodat Old Shatterhand en Winnetou tenslotte van zijn verdere gezelschap verschoond wensen te blijven. Maar het zal wel blijken, dat de oude cowboy het de beide westmannen in de toekomst nog erg lastig zal maken.

Het verhaal „Het geheim van Old Surehand” begint in Jefferson City, waar Old Shatterhand is afgestapt om inkopen te doen. Met zijn rust is het echter gauw gedaan, als hij weer geconfronteerd wordt de gemene streken van de z.g. generaal Douglas. Na een avontuurlijke tocht wordt, diep in het Rotsgebergte bij de Duivelskop, het mysterie van Old Surehands leven ontsluierd en de generaal, die een schurk van der ergste soort blijkt te zijn, ontgaat zijn gerechte straf niet. Dit is wel een zeer bijzonder spannende Karl May, waarin vele raadsels definitief worden opgelost.

Het verhaal „De rotsvesting in Sonora” speelt zich af in de jaren tussen 1870 en 1880. Old Shatterhand reikt hier de helpende hand aan de landverhuizers, die volkomen vreemd stonden in de Nieuwe Wereld en vaak zelfs geen woord konden spreken of verstaan van de taal. Met behulp van Winnetou en ’n bevriende stam slaagt hij er in een machtig tegenwicht te vormen tegen de schelmen en hun rode bondgenoten, die de landverhuizers in het onheil wisten te lokken. In dit verhaal ook een liefdeshistorie, waarmee de schrijver over het algemeen zuinig pleegt om te gaan. De definitieve afrekening met de laaghartige mr. Melton, die in dit verhaal ’n belangrijke rol speelt, wacht ons in een volgend verhaal.

„Aan de Rio de la Plata” is de titel van het derde boek, waarvan het verhaal zich in hoofdzaak afspeelt in Uruguay. Karl Mays Zuidamerikaanse verhalen zijn minder bekend, maar zeker niet minder interessant dan de Winnetou-boeken. Old Shatterhand gaat een reis maken en deze wordt een aaneenschakeling van de hachelijkste avonturen. Natuurlijk vindt hij kranige helpers aan zijn kant van wie de onverschrokken broeder Jaguar wel de meest indrukwekkende is en de gebeurtenissen vinden in een overwinning hun bekroning.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 27 oktober 1962.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website