Boeken van May worden verfilmd

anoniem 1


‘De schat in het Zilvermeer’ een van de Indianenboeken, waarmee de Duitse schrijver Karl May bij generaties van boekenlezers een begrip werd, wordt thans door een Westduitse filmproduktiemaatschappij in Joegoslavië verfilmd.
De avonturen van Old Shatterhand – een rol, die wordt vertolkt door de Amerikaanse acteur Lex Barker 2 – hebben een passend decor gevonden in de omgeving van de Pritvicer meren 3. Een grote filmploeg heeft daar zijn tenten opgeslagen voor het maken van de buitenopnamen. Enkele duizenden figuranten zullen optreden als Indianen en goudgravers.
De filmproduktiemaatschappij heeft het voornemen om na de voltooiing van De schat in het Zilvermeer een film te wijden aan het leven van Winnetou, het Indianenopperhoofd. In Nederland is onder de jeugd nieuwe belangstelling gegroeid voor de verhalen van Karl May door de uitgave van een nieuwe serie van zijn werken.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 16 oktober 1962.
Op de laatste zin na verscheen dit persbericht woordelijk hetzelfde in de Leeuwarder Courant: hoofdblad van Friesland van 20 oktober 1962, met als ondertitel „Bij Joegoslavische meren”.
[2]Lex Barker (voluit: Alexander Chrichlow Barker Jr., * 8 mei 1919 , † 11 mei 1973) was een Amerikaans acteur, die in vijf films furore maakte als Tarzan; in Europa was zijn eerste grote rol die van Robert – de verloofde van de vrouwelijke hoofdrolspeelster Sylvia (Anita Ekberg) – in de klassieker „La dolce vita” van Federico Fellini, alvorens hij optrad in maar liefst twaalf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60: als Old Shatterhand in „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968); als Kara Ben Nemsi in „Der Schut” (1964), „Durchs wilde Kurdistan” (1965) en „Im Reiche des silbernen Löwen” (1965); als Dr. Sternau in „Der Schatz der Azteken” (1965) en „Die Pyramide des Sonnengottes” (1965).
[3]Bedoeld worden de Plitvicemeren in het huidige Kroatië.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website