Openluchtspel Ruurlo

anoniem 1


Het is nu welhaast drie jaar geleden, dat het krijgsrumoer rond Hugo van de Cloeze en Diederik van Bronkhorst is verklonken; drie jaar, dat meer dan 7000 toeschouwers hebben meegeleefd met Adelgonde van de Roderlo en gebeefd voor tiet lugubere veemgericht.

Sindsdien is het stil geweest in het Rijkenbargse bos, dat weer het onbetwiste domein werd van konijnen en eekhoorns en merels.

Maar het is uit nu met de rust, want Ruurlo brengt weer een openluchtspel dit seizoen.

Terwijl in Bad Segeburg (Duitsland) al jarenlang openluchtspelen naar verhalen van Karl May voor honderdduizenden toeschouwers zijn opgevoerd, is dit in Nederland tot dusverre nog niet geschied.

Ruurlo is bezig de premiere voor Nederland voor te bereiden en daarom zijn de ruiters van de landelijke rijvereniging, die steeds zo’n groot aandeel hebben gehad in het succes, al weken lang aan het trainen.

Daarom snorren de naaimachines, want het dameskomité zorgt voor mooie- en kleurrijke kostuums.
Daarom davert het Rijkenbargse bos van leven ’s avonds als het werk op de bedrijven stilstaat, want er moeten barakken komen en dékors. De elektriciens graven hun kabels in de grond en hangen de snoeren door de bomen, want de verlichting moet weer worden, zoals het publiek dat gewend is geweest.
Wekenlang zijn de hoofdrolspelers al aan het oefenen, want ………

Winnetou

het grote opperhoofd der Apachen


Indianenspel naar Karl May. Bewerkt door B. O. F.
komt in het Rijkenbargse bos te Ruurlo,

op 18, 19, 25 en 26 augustus te 20.00 uur
eveneens 19 augustus te 15 00 uur.

Winnetou met zijn vader Intschu-Tschuma en zijn schone Squaw.

Winnetou met zijn bereden Apachen die op hun vurige mustangs door de Savanne galopperen.

Maar er staat hem een zware strijd te wachten, want daar is een Mr. Bancroft, de ingenieur die een spoorweg wil aanleggen dwars door zijn jachtvelden.
En daar zijn de Kiowa’s (lees Kaiówee’s) diefachtige en onbetrouwbare indianen met hun listige hoofdman Bao. Maar gelukkig, daar is ook OLD SHATTERHAND, die de trouwe vriend wordt van Winnetou en een beschermer van het Rode ras.

En daar is Sam Hawkins met zijn onverstoorbaar goed humeur en vindingrijke geest, die in de meest kritieke situaties uitkomst brengt.
Aan die twee is ’t te danken, dat, als de kruitdamp van de verbitterde gevechten is opgetrokken, er vrede en vriendschap gesloten wordt tussen het blanke en het rode ras.


[1]Folder (2) van de Karl May-spelen in Ruurlo, augustus 1962.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website