Karl May 1842-1912

P. de Z. 1


Er zullen misschien weinig jongens, zijn, die nooit van Karl May hebben gehoord en van de boeiende Indianen-boeken, die hij heeft geschreven. Enkele tientallen jaren geleden was hij bij de jeugd zeer geliefd. Je moest eenvoudig de boeken van May hebben gelezen, anders kon je niet meedoen. Maar de boeken waren dik en duur en lang niet iedere jongen kon ze aanschaffen.
Wie was die Karl May eigenlijk? Hij was de zoon van een arme wever. Op 25 februari 1842 werd hij in Saksen geboren. Al heel spoedig bleek, dat hij een geweldige fantasie bezat. Hij was nog maar een opgroeiende jongen, toen hij al sprookjes begon te vertellen. Met die verhaaltjes wilde hij getuigen van zijn grote liefde voor God, mens en dier. Hij mocht voor onderwijzer studeren, maar gemakkelijk had hij het niet. Hij was immers maar een jongen van een arme wever! Op de kweekschool werd hij ten onrechte beschuldigd van diefstal, waarvoor hij enkele maanden de gevangenis in ging. Toen hij er uit kwam, voelde hij niets meer voor de school. Om zijn evenwicht terug te krijgen, maakte hij reizen naar Amerika en Afrika. Daar vond hij de stof voor een grote rij boeiende verhalen. Hij had altijd leraar willen zijn voor eenvoudige mensen. Welnu, dat werd hij nu met zijn verhalen. Al heel gauw kreeg hij naam als verteller van boeiende reisverhalen. Vooral de figuren van Winnetou en Old Shatterhand in Amerika en Hadsji Haly Omar en Kara Ben Nemsi in de Oriënt maakten hem beroemd.
Karl May is zeventig jaar oud geworden. Hij stierf op 30 maart 1912. Dit jaar is dat dus juist vijftig jaar geleden. Ter ere van het jubileum verschijnt er nu een reeks van vijf en twintig van zijn mooiste verhalen. De Uitgeverij Het Spectrum te Utrecht zorgt er voor in haar Prisma-serie. Elk deel kost ƒ 1,75. Maar daarvoor heb je dan ook een echte knuppel. Reeds verschenen er vier delen nl. no.1 Winnetou het grote opperhoofd (320 blz.); no.4 De zwarte mustang (362 blz.); no. 7 De schat in het zilvermeer (345 blz.) en no.8 Winnetou en de goudzoekers (252 blz.) 2.
In zijn boeken, die spannend en boeiend zijn, getuigt May nog steeds van zijn geloof. Hij toont steeds zijn eerbied voor de kerk. Het is een pracht-idee, om deze bijzondere verhalen weer onder jullie bereik te brengen. En ik denk, dat jullie er vandaag nog even veel van zullen genieten als vroegere generaties hebben gedaan.


[1]In Vrij en Blij. Christelijk maandblad voor de Jeugd, Nijverdal, 39e jaargang, nr. 8 (augustus 1962).
Achter de initialen P. de Z. gaat P. de Zeeuw J. Gzn. (voluit: Pieter de Zeeuw, * 7 mei 1890 , † 1 augustus 1968) schuil, hoofd van de School met den Bijbel te Nijkerk en auteur van meer dan 200 boeken, vooral bewerkingen van historische romans voor de jeugd, o.a. „De Pastoor van Jacobswoude. Het verhaal van Jan de Bakker’s marteldood”, „Het negerjochie. Een verhaal uit den slavenoorlog in Noord-Amerika” (latere uitgaven onder de titel „Poncho luidt de klok”), „De dappere ketellapper. Het leven van John Bunyan”, „De hut van Oom Tom. Verhalen uit vroeger tijden opnieuw aan Neerlands jeugd verteld door P. de Zeeuw J. Gzn.”, „Paulientjes nachtzoen. ’n Verhaal uit de Fransch-Duitsche oorlog 1870/1871”, „De Kaapse rebel. Een verhaal uit de groote Boerenoorlog”, „De scharenslijper van Schellingwoude. ’n Verhaal uit de tijd der Hagepreken in Holland (1566)” en „De kleine Corsikaan. Hoe Napoleon keizer der Fransen werd”.
[2]Begin augustus 1962 waren er al acht Karl May Pockets verschenen; „Old Shatterhand”, „De zoon van de berejager” (beide in mei 1962), „Mensenjagers aan de Nijl” en „In het land van de Mahdi” (beide in juli 1962). Afhankelijk van het tijdstip waarop P. de Zeeuw J. Gzn. dit artikel schreef, kan het zijn dat die laatste twee nog niet waren verschenen, maar de deeltjes 2 en 3 waren in elk geval al lang verschenen, nog voor de nrs. 7 en 8 die hij hier noemt.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website