Karl May-pockets

anoniem 1


Bij de uitgeverij Het Spectrum N.V. te Utrecht/Antwerpen zijn weer twee nieuwe Karl May pockets verschenen.
Deze twee werken van de beroemde schrijver van avonturenboeken, in hoofdzaak verhalen over Indianen zullen zonder twijfel zeer in de smaak vallen.
De jongens zullen deze boeken verslinden, maar ook vader zal voor de verhalen van Karl May de nodige belangstelling hebben. „De Zwarte Mustang” telt 368 bladzijden. Het is een geautoriseerde en onverkorte uitgave, welke tot stand kwam onder redactie van dr. F. C. de Rooij 2 uit de vertaling van Fie Zegerius 3.
Het verhaal van de Zwarte Mustang speelt zich af in de jaren tussen 1860 en 1870 en de plaats van handeling is de sombere en dreigende omgeving van de beruchtste der Amerikaanse woestijnen, de Lano Estacado. De strijd van Old Shatterhand en de zijnen tegen de Comanches maken dit werk tot een ongeëvenaard Indianenboek en de belangstelling voor de werken van Karl May bewijst, dat de ware romantiek nog altijd in de smaak van de lezers valt.
Het andere boek „Winnetou en de goudzoekers”, in de vertaling van H. C. Schaap 4 speelt zich in de jaren 1870 - 1880 af in het „wilde westen” van Noord-Amerika. Men kan er in lezen over schavuiten en oplichters, maar er komen ook prima kerels en ervaren westmannen in voor. Er is volop humor en ernst, maar daarnevens beschrijft May op pakkende wijze de gloeiend hete goudkoorts en niet te vergeten een aangrijpende kerstviering hoog in de besneeuwde Rocky Mountains.
Twee boeken die de lezer zullen boeien tot de laatste bladzijde.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 7 juli 1962.
[2]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.
[3]Fie Zegerius (voluit: Sophia Veronica [Waterman-]Zegerius, * 25 december 1923 , † 5 mei 2019) was een bekend Nederlands vertaalster.
[4]C. H. Schaap was een Nederlands vertaler of vertaalster.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website