kantlijn

Oude liefde


anoniem 1


Nu Nederland het allerwege wordt ingeprent, dat het boekenweek is, lijkt het ons niet onverantwoord ditmaal op deze plaats een reeks boekjes aan de orde te stellen. We hebben geen hoog-literaire keus gedaan, maar een oude liefde uitverkoren: Karl May. De uitgeverij Spectrum is namelijk begonnen met de heruitgave van de avonturenromans van Karl May en prijst die nadrukkelijk aan als „voor zoon en vader”. Er zijn er nu twee verschenen, twee deeltjes, die we de afgelopen dagen met grote schroom ter hand hebben genomen. Wij koesterden namelijk een milde herinnering aan de boeken van Karl May, die we jaren geleden ademloos hebben gelezen en daarom voor ons monumenten waren van „fijne boeken”. En de schroom van nu werd bepaald door de vraag: zouden de ervaringen van toen zich opnieuw aan ons voordoen? Helaas, de hernieuwde kennismaking heeft de oude liefde niet doen opvlammen en teleurgesteld hebben we de nieuwe pocket weggelegd: veel verder dan een kleine zestig bladzijden kwamen we bij het lezen niet.

Redacteur van deze nieuwe Karl May-reeks is dr. F. C. de Rooy 2, een man die men met recht een apostel van May mag noemen. Hij vindt in het werk van deze Duitse schrijver zelfs een boodschap – liefde voor God, mens en dier – en hij meent dat deze boodschap vooral de volwassen lezer van deze boeken zal aanspreken. Het zal allemaal wel zo zijn, maar wij zijn er niet aan toe gekomen. De oude liefde was compleet gedoofd, toen wij te maken bleken te hebben met een wijdlopige, negentiende-eeuwse schrijver wiens werk voor ons althans een onverteerbare rijstebrij-berg was geworden. Zoals zo vaak: de tocht naar een „verloren tijd” bracht teleurstellingen. Karl May: voor zoon en vader, zegt de uitgever. Wat ons betreft kan dat laatste wel geschrapt worden. Maar vermoedelijk zijn we niet van het goede Winnetou-hout gesneden!


[1]In Provinciale Zeeuwsche Courant, 4 april 1962.
[2]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website