Jeugdkrant • Karl May, schrijver over Winnetou, Old Shatterhand en anderen

anoniem 1



„Indiaantje spelen” is nog steeds een ge-
liefkoosde bezigheid voor de jeugd.

Hebben jullie ooit de spannende Indianen-avonturen gelezen van „Winnetou”, het opperhoofd der Apachen; over de heldhaftige „Old Shatterhand”, over „Kara Ben Nemsi”, de held van het avondland? Dat zijn hoofdpersonen uit de bekende jeugdboeken, geschreven door Karl May.


KARL MAY

30 maart was het vijftig jaar geleden dat de schrijver, wiens boeken in vrijwel alle bekende talen zijn verschenen, is overleden. Men zegt, dat meer dan twee honderd miljoen boeken van zijn hand in de loop van de jaren zijn gedrukt. Velen zullen deze schrijver, die een boeiende verteller is, dankbaar blijven voor de vele uren, waarin hij hen in de verbeelding heeft meegevoerd op zijn tochten door de Wild-West en de Afrikaanse en Arabische woestijnen, en hen deelgenoot heeft gemaakt van onnoemelijk vele avonturen, waarin steeds en onveranderd het recht, de waarheid en de liefde triomferen over het onrecht, de leugen en de haat. Het merkwaardige van Karl May is, dat hij weliswaar ooit een reis gemaakt heeft door enkele Oosterse landen, doch nimmer de landen heeft bezocht, waar het Indianenleven zich afspeelde, zoals dit in zijn boeken wordt beschreven.


De beroemde buksen (geweren) van
Karl May in een blokhut. .

Karl May was een Duitser en in zijn jonge jaren was hij o.a. muziekkapelmeester bij een reizend muziekgezelschap. In zijn vrije tijd schreef hij verhalen over bewoners en gewoonten uit vreemde landen. Hij was onuitpuittelijk in het schrijven van Indianenavonturen. Hij raakte zo verdiept in de belevenissen van Winnetou, Old Shatterhand en anderen, dat men moet aannemen, dat hij tenslotte zelf van hun bestaan overtuigd is geraakt. Hij ontving duizenden brieven van lezers, die nadere bijzonderheden verlangden te vernemen over het leven van zijn figuren. Aan hen allen antwoordde hij op een wijze, die bij hen de indruk kon versterken, dat de personen uit zijn boeken werkelijk geleefd hadden.


Indiaan met verenhoofdtooi zoals wij ons
hen uit de boeken van Karl May voor-
stellen.




[1]In: Nieuwe Haarlemsche Courant, 31 maart 1962.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website