Een nieuwe uitgave van Karl May

Vijfentwintig delen in zakformaat


anoniem 1


Op een persconferentie die gisteren te Brussel werd belegd heeft de H. Bogarts, directeur van de uitgeverij «Het Spectrum» een nieuw initiatief van de Prisma-uitgevers bekend gemaakt. Het is juist vijftig jaar geleden dat de beroemde Duitse schrijver van indianenverhalen, Karl May, overleed. Begin april zullen de eerste twee Karl May-pockets op de markt verschijnen: «Winnetou het grote opperhoofd» en «De schat in het zilvermeer». Een jaar lang zullen elke maand twee Karl Mayboeken worden uitgegeven in een nieuwe Nederlandse vertaling, volgens de oorspronkelijke tekst. De supervisie wordt uitgeoefend door de Nederlandse Karl May-kenner, dr. De Rooy 2. Deze wees er op dat in deze nieuwe uitgave voorgoed wordt afgerekend met het misverstand dat Karl May uitsluitend jongensboeken heeft geschreven. Zijn bedoeling was te schrijven voor jong en oud. Ook wordt hier afgedaan met de toenemende tendens om Karl May zgz. aan te passen, indianen in auto’s te laten rijden in plaats van op paarden en dergelijke.
Met de Karl May-pockets worden de ontluisterde verhalen van Winnetou, Old Shatterhand, Kara Ben Nemsi, Hadji Halef Omar in volle glorie hersteld. Het zijn weer de opwindende avonturenboeken van vroeger met hun verrukkelijke «Oosterse» en «Indiaanse» dialogen, zoals ze in meer dan twintig taalgebieden zijn verspreid. Het zijn de boeken waaruit de oeroude cultuur van de indianen spreekt, waarin de indiaan niet wordt omlaaggetrokken tot een wilde, belust op scalperen en martelen. Karl May heeft sympathie gewekt voor de indiaan. Hij heeft niet alleen wilde avonturen geschreven voor jongens. Hij heeft zich met zijn idealen van naastenliefde tot de hele maatschappij gewend. Het is juist een van de verdiensten van deze Nederlandse vertaling dat zij ook de grote menselijke waarden van Karl May volledig tot hun recht laat komen.
Karl May werd in 1842 geboren in een dorpje in Saksen, als zoon van een arme wever. Na een troosteloze jeugd verwierf hij roem en succes met zijn boeken die op meer dan 20 miljoen exemplaren over gans de wereld werden verspreid. Hij stief op 29 maart 1962.


[1]In De Antwerpse Gids, 28 maart 1962.
[2]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website