Het Karl-May-Museum verhuist

anoniem 1De uitgever van Karl Mays boeken, Joachim Schmid 2, in de bibliotheek van het Karl-Maymuseum, die vijfendertighonderd banden telt. Oosterse tapijten, geweren, sabels en andere exotische snuisterijen completeren het beeld van de wereld, die Karl May zijn lezers voor ogen tovert.

De naam van Karl May is voor tallozen onder ons een begrip. Wie herinnert zich Winnetou niet en Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi? De Indianenboeken van Karl May en zijn avonturen uit het Nabije Oosten vulden onze jeugdjaren met een onontbeerlijk stuk romantiek. En zelfs de jeugd van vandaag is de in 1912 in Radebeul bij Dresden overleden Duitse rasverteller nog niet geheel en al ontrouw geworden. In Radebeul, dat thans achter het ijzeren gordijn ligt, werd in 1928 een Karl-Maymuseum ingericht. Voor de oorlog was het met zijn souvenirs van de schrijver en zijn verzameling gebruiksvoorwerpen en kledingstukken van Noordamerikaanse Indianenstammen een waar pelgrimsoord voor Karl-Mayverslinders.
Dit jaar verhuist het museum uit de Oostduitse Volksrepubliek naar Bamberg in West-Duitsland. Na maandenlange moeizame onderhandelingen is de zaak beklonken. De Westelijke Karl-Mayliefhebbers kunnen er dus binnenkort weer terecht. De uitgever van Karl Mays boeken, die mee verhuist, laat de vertrekken van het nieuwe museum in Bamberg zodanig nabouwen, dat ze in geen enkel opzicht verschillen van die in het Radebeuler museum.


Dit meisje, dat zich van de haartooi van een squaw, een Indiaanse vrouw, heeft voorzien, omhelst het borstbeeld van Winnetou, dat prijkt met de hoofdtooi van een Indiaans stamhoofd. En heeft Winnetou daar geen recht op? Karl May maakte hem immers tot het onsterfelijke opperhoofd der Apachen.
[1]In Katholieke Illustratie, 27 januari 1962.
[2]Joachim Schmid (* 29 juni 1922 , † 10 januari 2003) was de oudste zoon van Dr. Euchar Albrecht Schmid (* 29 augustus 1884 , † 15 juli 1951), de eerste directeur van het Karl-May-Verlag, en diens vrouw Katharina Schmid-Barthel (* 1 september , † 29 december 1974). Van 1950 tot 1960 was hij directeur van Verlag Joachim Schmid, vanaf 1960 tot 1993 samen met zijn beide broers Lothar (* 10 mei 1928 , † 18 mei 2013) en Roland (* 15 mei 1930 , † 4 januari 1990) directeur van het Karl-May-Verlag.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website