EEN SCHRIJVER LEEFT VOORT

✫          KARL MAY          ✫


anoniem 1

De nuchtere groet „Goeden dag” moest in Bad Segeberg deze zomer plaatsmaken voor „Nessinin sa ’id”, hetgeen wil zeggen: „Gezegend zijn uwe jaren”. Dit betekende, dat in het Sleeswijk-Holsteinse stadje de negende Karl May Spelen waren begonnen.
Vorige seizoenen kon men in een fraai gelegen openluchttheater de edele Winnetou na veel avonturen de geest zien geven en Sam Hawkins zijn onedel mengsel van tabak, resten van vilten hoeden en afgesneden vingernagels zien roken. Dit seizoen hadden de rode broeders even afgedaan. Er waren andere helden van de veelschrijver Karl May aan de beurt.


DIT JAAR VERSCHENEN DE ARABIEREN TEN TONELE

De intendant Wulf Leisner heeft met veel geestdrift, geduld en een nieuwe microfooninstallatie – men kan thans kinderen, die in de opwinding zoek raken oproepen – een opvoering met 120 medewerkenden uit de mouw geschud, die alle aanhangers van Karl May, „jeugdige lieden tussen zeven en zeventig jaar”, meesleepte.

*     *
*

Dit jaar werden de toeschouwers meegenomen naar het „land der Skipetaren”, dat in het programma zelfs in kaart was gebracht. Kara Ben Nemsi uit Almania, die ondanks het feit dat vele schurken op hem loeren, geen haar op het hoofd gekrenkt wordt, werd terzijde gestaan door zijn grote kleine vriend uit de woestijn, wiens schier eindeloze naam alleen Arabieren en inwoners van Segeberg kunnen uitspreken.

Niemand ontbrak

Hij had zijn beroemde knallende zweep uit het dikke vel van een nijlpaard, zijn eigenzinnig geweer en natuurlijk zijn nimmer stilstaand mondwerk meegebracht. Ook de dwaze onderzoeker Sir David Lindsay ontbrak niet. Hij smeet met de fooien en vertelde over zijn voorouders, die zich zelfs tijdens hun terechtstelling stonden te vervelen.
Dan was de komische, kortademige Muchtar van Kolastsjin, die minder slagen kreeg dan hij verdiende.
Erger was het lot van vorstin Gusela, die niet alleen haar hart doch ook haar leven verloor.

Elk jaar

Meer dan 600.000 jeugdige personen tussen de zeven en zeventig jaar hebben de 174 voorstellingen van de laatste acht jaar bezocht. Ondanks de lage prijzen is er toch een aardig bedrag ontvangen. Geen wonder dat de inwoners van Segeberg ieder jaar weer een greep doen in de boekenproduktie van Karl May en een draaiboek naar een dezer werken laten maken.

*     *
*

Kadsji Halef Omar Ben Hadsji Aboel Abbas Ibn Hadsji Dawuhd al Gossarah, de man met de eindeloze naam, is dit jaar het grote succes van de Karl May Spelen, die bezig zijn het kleine Bad Segeberg beroemd te maken. Iedere dag kijken de inwoners naar de lucht. Zij hopen dat de regen zal uitblijven. Want die is overal ter wereld de grootste vijand van openluchtvoorstellingen.


[1]In: Op den Uitkijk: Tijdschrift voor het Christelijk gezin, 1 oktober 1960.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website