De Gebroken Pijl

anoniem 1

SCALA 2 – HEERLEN

Heden woensdag en donderdag dagelijks
van 11 uur doorlopend

D E   G R O O T S T E   I N D I A N E N F I L M
A L L E R   T IJ D E N

COCHISE, HET OPPERHOOFD DER APACHEN!

TOM JEFFORDS, DE FATSOENLIJKSTE DER BLEEKGEZICHTEN!

SONSEEAHRAY, DE INDIAANSE SCHOONHEID!

GENERAAL HOWARD, DIE NOOIT EEN BELOFTE BREEKT!JAMES STEWART
3
JEFF CHANDLER 4
DEBRA PAGET 5
REGIE: DELMER DAVES 6


KARL MAY HERLEEFT IN DEZE
MEEDOGENLOZE STRIJD TUSSEN ROODHUIDEN EN BLANKEN
7[1]In: Limburgs Dagblad, 2 september 1959.
[3]Scala begon in juni 1912 als „Lichtspiel Theater” in een zaaltje van „Hotel De Gouden Leeuw” aan het Wilhelminaplein in Heerlen; al in augustus van hetzelfde jaar was het zaaltje zo klein dat men uitweek naar een wat grotere zaal in „Hotel du Nord” aan de Stationsstraat. Omdat de eigenaar een Duitser was, werd de zaak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gesloten. In 1920 opende een nieuwe eigenaar een nieuwe bioscoop, Flora, een naam die in 1922 wijzigt in Universal. Op 26 oktober 1940 – na alweer een nieuwe overname en een verbouwing – werd de zaak heropend onder de naam Scala, die in de volksmond echter „de Knokboet” werd genoemd vanwege de vele knokfilms die er gedraaid werden. In 1973 neemt het Amsterdamse bioscoopbedrijf Tuschinski de exploitatie van de Scala over, maar vanwege de algehele slapte op de bioscoopmarkt in het begin van de jaren ’70 sluiten de Amsterdammers Scala alweer op 27 december 1974 alweer, ditmaal definitief.
[3]James Stewart (voluit: James (Jimmy) Maitland Stewart, * 20 mei 1908 , † 2 juli 1997) was een Amerikaans filmacteur, die in meer dan honderd films schitterde, zoals: „Mr. Smith Goes to Washington”, „The Philadelphia Story”, „It’s a Wonderful Life”, „Winchester ’73”, „Broken Arrow”, „Thunder Bay”, „The Glenn Miller Story”, „Rear Window”, „The Man from Laramie”, „The Man Who Knew Too Much”, „The Spirit of St. Louis”, „Vertigo”, „Anatomy of a Murder”, „The Man Who Shot Liberty Valance”, „How the West Was Won” en „Airport ’77”; verder speelde hij een rolletje in de televisieserie North and South.
[4]Jeff Chandler (* 15 december 1918 , † 17 juni 1961) was een Amerikaans acteur en zanger, die meestal in westerns optrad; zijn laatste grote rol was echter in de oorlogsfilm „Merrill’s Marauders”, die pas na zijn dood uitkwam.
[5]Debra Paget (artiestennaam van Debralee Griffin, * 19 augustus 1933) is een Amerikaanse actrice, die we kennen uit o.a. „Les Misérables (1952), „Demetrius and the Gladiators”, „The Ten Commandments”, „Love me tender” (de debuutfilm van Elvis Presley, * 8 januari 1935 , † 16 augustus 1977), „Der Tiger von Eschnapur” en „Das indische Grabmal”.
[6]Delmer Daves (* 24 juli 1904 , † 17 augustus 1977) was een Amerikaanse filmregisseur, scenarioschrijver, acteur en producent, die 31 films maakte, waaronder 9 westerns.
[7]Broken Arrow” is een film uit 1950 en ondanks het misbruik van Karl Mays naam in deze advertentie heeft deze film helemaal niets te maken met de boeken van de grote Duitse schrijver. De film is gemaakt naar de roman „Blood Brother” van de Amerikaanse auteur Elliott Arnold Elliott Arnold (* 13 september 1912 , † 13 mei 1980); de film staat bekend als de eerste western waarin indianen worden afgeschilderd als normale mensen en niet als een stelletje bloeddorstige wilden. Dus wel min of meer in de geest van Karl May, dat dan weer wel. De vriendschap tussen het opperhoofd van de Chiricahua, Cochise (* ± 1805 , † 8 juni 1874), en de blanke Tom Jeffords (voluit: Thomas Jonathan Jeffords, * 1 januari 1832 , † 19 februari 1914) diende May indertijd trouwens als voorbeeld voor Winnetou en Old Shatterhand.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website