Wat de bioscopen brengen

anoniem 1

Slavenkaravaan

Wie heeft er nooit genoten van de spannende avonturen van Karl May? Uren heeft men met zijn boeken zoekgebracht en de helden in zijn verhalen gevolgd ook in de vaak hachelijke situaties. In Palace 2 krijgen deze helden de komende dagen gestalte in de film „Slavenkaravaan” 3. In een rolprent vol spanning en gevaar – maar ook de dolheid en de romantiek zijn niet vergeten – stort Kara ben Nemsi (Viktor Staal 4) zich op de niets ontziende slavenjagers, die het gebied aan beide zijden van de Boven-Nijl terroriseren. Het geluk is niet altijd met hem in de strijd tegen de leider van de slavenhandelaren, Abu el Mot. Hij moet het vaak, evenals zijn vrienden, voor de dood weghalen. Toch moet Abu el Mot tenslotte het onderspit delven. „Die Slaven Karawane” geeft niet alleen een goed beeld van het Oosterse leven en het mohammedanisme, maar ook van de gruwelen die werden (en nog worden) bedreven rond de zwarte slaven.
[1]In: Twentsch Dagblad Tubantia, 11 juli 1959.
[2]Cinema Palace was van 1918 tot 1991 een bioscoop aan de van Lochemstraat in Enschede.
[3]Die Sklavenkarawane” was de vijfde (niet al te succesvolle) verfilming naar de boeken van Karl May uit 1958, de eerste Karl May-verfilming in kleur. Regisseur en draaiboekauteur was de Oostenrijker Georg Marischka (* 29 juni 1922 , † 9 augustus 1999), die van het origineel van Karl May traditioneel niet veel over had gelaten: zo komen beide hoofdrolspelers, Kara Ben Nemsi en Hadschi Halef Omar, niet eens voor in het gelijknamige boek.
[4]Viktor Staal (artiestennaam van Rudolf Viktor Stiaßny, * 17 februari 1909 , † 4 juni 1982) was een Oostenrijks acteur, die tussen 1935 en 1977 in meer dan vijftig films acteerde; zijn bekendste films zijn o.a. „Die große Liebe”, „Tante Jutta aus Kalkutta”, „Am Anfang war es Sünde” en „Der Schmied von St. Bartholomä”, alvorens hij eenmalig de rol van Kara Ben Nemsi op zich nam in „Die Sklavenkarawane”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website