VERHAALTJES VOOR DE WINTERAVONDEN

Van Kiekeboe tot Kikako


N. C. Berg 1

[…]

In de Prisma-Juniores-serie is Kara Ben Nemsi opnieuw tot leven gewekt. In 2 deeltjes: Kara Ben Nemsi en de smokkelaars van de Tigris en Kara Ben Nemsi in de toren van Babel werd een besnoeide en daardoor leesbaarder geworden bewerking gegeven van de oorspronkelijk 4-delige Duitse uitgave van dit Karl May-verhaal. Vast staat dat de vaders van de jongens voor wie deze jeugdpockets bestemd zijn (12-15 jaar), de Karl May boeken zowel over Old Shatterhand als over Kara Ben Nemsi hebben verslonden. En menig vader zal ook nu weer eens graag zijn hart ophalen aan de avonturen van zijn helden van weleer. En vele zoons zullen Kara Ben Nemsi ontdekken en hem graag op zijn gloed- en kleurvolle oosterse tochten volgen. De nieuwe bewerking is van G. Verlinden-Bakx 2, onder leiding van drs F. C. de Rooy 3. Een opmerking moet me van het hart: op de achterkant van het omslag van beide boekjes staan enige biografische gegevens over Karl May, waarvan ik me niet kan voorstellen, dat die vóór het drukken onder de ogen van drs F. C. de Rooy zijn gekomen, want die weet wel beter! (Spectrum, Utrecht, per deeltje ƒ 1,25).

[…]


[1]In: De Volkskrant, 6 januari 1959.
[2]C. Verlinden-Bakx was een eind jaren ’50 actieve vertaalster; zij heeft o.a. ook zes boeken van Biggles vertaald in de Prisma-Juniores-serie (later opgenomen in de Biggles-serie, waarbij opvalt dat zij als enige vertaler van de in totaal 99 Biggles-vertalingen de naam „Ginger” in het Nederlands vertaalde: „Rooie”. Juist om dit soort afwijkingen recht te trekken is een eindredacteur of supervisor bij dit soort uitgebreide series zo belangrijk, zoals dat bij de latere Karl May Pockets bijvoorbeeld wél het geval was.
[3]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website