INDIANEN IN AMERIKA.

Lezing van Geloof en Wetenschap


anoniem 1

Na gisteravond in Huize Maas een lezing met projectie van kleurenfoto’s door mej. Lucy Schouten te hebben aangehoord, kan men zich nauwelijks een interessanter studie voorstellen dan die der culturele antropologie. Mej. Schouten nu heeft zich op deze studie geworpen en wel aan de universiteit van Arizona in Tucson, leefde en fotografeerde temidden van de sinds 1868 in reservaten ondergebrachte Indianenstammen en wist uiteraard aan de leden van de Vereniging Geloof en Wetenschap, voor wie zij haar lezing hield, veel belangwekkends te vertellen over de zeden, gewoonten en cultuur van deze „roodhuiden”. De „roodhuiden”, die men beschouwt als de authentieke bevolking van Amerika en die (naar men aanneemt) ongeveer 25.000 jaar geleden via de Beringstraat van Noordoost-Azië uit dit land hebben bevolkt.
Zij zwierf maandenlang door de bizarre rotsgebieden langs de Rio Grande en de Colorado en maakte behalve foto’s ook tal van bandopnamen van Indiaanse rituele zang.
Het vrij talrijke publiek zwalkte met haar mee door de staten Arizona. Colorado, Utah en New-Mexico, waar de bevolkingsresten van de in Karl Mays boeken geromantiseerde Indianen als de Pueblo’s, de Apachen en de Navajo’s nog grotendeels en ongeweten hun eigen leventje leiden.
De spreekster werd ingeleid en bedankt door de voorzitter der vereniging, de heer W. Peters.


[1]In: Nieuwsblad van het Noorden, 18 november 1958.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website