Tot vlokken bevroren

Remco Campert 1

JE kunt het altijd merken als er sneeuw in de lucht zit. Volgens mijn zakwoordenboek is sneeuw „tot vlokken bevroren waterdamp”, maar zo gemakkelijk zijn we er niet mee klaar. In deze definitie wordt namelijk geen gewag gemaakt van een kwalijke eigenschap van sneeuw: sneeuw maakt de mensen nijdig en prikkelbaar. Waar ze zich onder andere weersomstandigheden nog even zouden hebben bedacht, slaan ze er nu direct op.

DE Indianen, die mijn vertrouwen in Karl May, Gustave Aimard 2 en Fritz Steuben 3 weer hebben hersteld door een vergadering van Ku Klux Klan-leden 4 uiteen te jagen, kwamen daar niet zomaar toe. Hun gerechtvaardigde boosheid op de Ku Klux Klan, die de Indianen met de zweep had willen inprenten dat zij verachtelijke roodhuiden zijn, werd naar mijn mening aanzienlijk aangewakkerd door de sneeuwval. Indien het niet had gesneeuwd, durf ik zelfs te beweren, waren zij waarschijnlijk mokkend in hun wigwams blijven zitten.
Ik denk overigens niet dat het daar in Noord-Carolina sneeuwde, maar ongetwijfeld hebben Amerika’s oorspronkelijke bewoners gevoeld, dat er ergens in de wereld de mensheid sneeuw boven het hoofd hing. Uit de boeken weten we immers, dat de Indianen bijzonder weergevoelig zijn. Als er hier nog meer sneeuw was gevallen, dan was het skalpeermes er mogelijkerwijs ook nog aan te pas gekomen.

SNEEUW was ook van invloed op de nobele bokssport. Leest U de verslagen hierover wel eens in deze krant? Ze zijn erg grappig en uw aandacht ten volle waard. (Dit is een voorbeeld van verantwoorde reclame), in het verslag over de wedstrijd van Leen Jansen 5 tegen de zo „gevreesde houthakkerszoon uit de donkere wouden van Bosnië” Hugo Köhler 6 las ik: „Het was niet bepaald galant van Leen Jansen dat hij na de kreet „break” zijn stoten dikwijls niet volledig kon remmen, wat Köhler uiteraard niet waardeerde.”
Ik begrijp dat Köhler het niet waardeerde, maar het is een beetje zijn eigen schuld. Als er sneeuw dreigt moet je niet met Leen Jansen gaan boksen. Dat weet iedere insider. Je kunt het natuurlijk wel doen, maar dan moet je geen galantheid verwachten, want je kunt op je vingers uitrekenen, dat de heer Jansen op zo’n dag de sneeuw in zijn kop heeft.

EN wie de sneeuw in zijn kop heeft is niet galant. Ik begrijp niet waarom mensen altijd zo verlangend uitzien naar een „witte Kerst”. Er is niets dat de innerlijke vrede meer bedreigt dan tot vlokken bevroren waterdamp. Die witte wereld mag dan een aardige aanblik vormen, als je in je warme kamer staat en je kijkt door het raam naar buiten, vervuld van galante gevoelens, maar zodra je een voet buiten de deur zet – wat zelfs voor thuiswerkers iets onvermijdelijks is – en je tenen het op een huiverend kermen zetten, leert de barre, blinkende werkelijkheid je wel anders. Je ontvangt minstens drie metalen sneeuwballen in je gevoelige nek en je warme pantalon kleeft na korte tijd nattig om je benen.

VOORAL dragers van brillen hebben het moeilijk in perioden van sneeuwval. Het zicht op de wereld van alledag wordt hun volkomen ontnomen. Verblind lopen ze kinderen, hondjes en oude dames van de sokken. Ze stappen in verkeerde trams, waardoor ze pas na dagen van wanhopig zwerven weer de weg terug vinden. Ze stappen huizen en kantoren binnen waar ze niets te maken hebben. Er zijn gevallen bekend van brildragers die pas na weken ontdekten dat ze in het verkeerde kantoor optelsommen zaten te maken, want als je eenmaal binnen bent is het moeilijk om het ene kantoor van het andere te onderscheiden.
Ik ken zelfs een brildrager van middelbare leeftijd die, tijdens een hevige sneeuwstorm, zijn eigen vrouw niet meer herkende. Hij kwam haar tegen op een groot, winderig plein in de stad en toen ze hem, voor zover het weer haar dat toeliet, vrolijk aansprak, siste hij tegen haar: „Wat moet je van me, mens?” . Hij had haar niet herkend. Hij is nu gescheiden.
Nee, geef mij maar gewone waterdamp.


[1]In: Het Parool, 23 januari 1958.
Remco Campert (voluit: Remco Wouter Campert, * 28 juli 1929 , † 4 juli 2022) was een Nederlands dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans, die deel uitmaakte van de literaire stroming van de Vijftigers. Zijn bekendste romans zijn „Het leven is vurrukkulluk”, „Liefdes schijnbewegingen”, „Het gangstermeisje” en „Tjeempie! of Liesje in luiletterland”.
[2]Gustave Aimard (pseudoniem van Olivier Aimard, * 13 september 1818 , † 20 juni 1883) was een Franse reiziger in Noord- Amerika, Spanje en Turkije en schrijver van avonturenromans. Beroemd zijn zijn „Les Trappeurs de l’Arkansas”, „Le Chercheur de pistes”, „La Fièvre d’Or”, „Les Chasseurs d’Abeilles”, „Le Cœur de pierre”, „L’Araucan”, „Les scalpeurs blancs”, „Par mer et par terre” en, samen met Jules Berlioz d’Auriac (* 9 juli 1820 , † 16 september 1913) geschreven, „Jim, l’Indien”.
[3]Fritz Steuben (voluit: Friedrich Wilhelm Ludolf Gerhard Augustin Freiherr von Steuben (of Baron Steuben), * 17 september 1730 , † 28 november 1794) was een Pruisische officier en generaal van de U.S. Army in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
[4]De Ku Klux Klan is of was een aantal verschillende geheime blanke organisaties in de Verenigde Staten die vooral door hun racistisch geweld bekend geworden zijn. Zij legden zich toe op terreur tegen zwarte mensen, andere kleurlingen en strijders voor grondwettelijke rechten, maar waren ook antisemitisch, homofoob, anti-islamitisch, antikatholiek en anticommunistisch en keerden zich tegen nieuwe immigranten. De eerste Ku Klux Klan kreeg grote aanhang in het zuiden van de Verenigde Staten als blanke reactie op de afschaffing van de slavernij aan het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog.
[5]Leen Jansen (voluit: Leonardus Eustachius Jansen, * 3 augustus 1930 , † 27 januari 2014) was een Nederlands bokser, die in 1952 de kwartfinale van de Olympische Zomerspelen haalde; in 1954 werd hij Nederlands kampioen middengewicht, in 1955 middengewicht en in 1959 halfzwaargewicht. De legendarische partij tegen Hugo Köhler vond plaats op 20 januari 1958 in Ahoy te Rotterdam, drie dagen voor het verschijnen van deze column.
[6]Hugo Köhler (* 8 februari 1933) was een in Kroatië geboren Oostenrijkse bokser.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website