DOMEIN DER JONGENS: INDIANEN EN SPOETNIKS

Avonturen met smaak verteld


anoniem 1

Het avontuur kan de jeugd op een bijzondere wijze pakken, maar een schrijver moet zich daarbij hoeden voor een te overdadige fantasie. Het schrijven van jeugdboeken is derhalve geen werkje dat in een handomdraai kan gebeuren. Het is de grote kunst een avontuur zo te ontwikkelen, dat het zelfs de fantasie van ouderen kan strelen.

[…]

Nazaat van Karl May

Wij blijven nog een ogenblik bij de avonturenromans. Karl May bracht met zijn Winnetou en Old Shatterhand de Indianenverhalen in de wereld. Dit soort avonturen heeft nog steeds aftrek bij de jeugd. Van J. L. Eggermont 2 verscheen „Kleine bever de Owaga-Indiaan” (N.V. Drukkerij de Spaarnestad, Haarlem). Tussen de Kleine Bever en zijn blanke vriend Frank, die de Grote Sluiper zal worden genoemd, groeit een hechte vriendschap. Waardering: jeugd van tien jaar en ouder.
De watersnoodramp van 1953 is als basis gebruikt voor „Jan Tongenaar” van Theo A. Pollemans 3 (N.V. Drukkerij de Spaarnestad, Haarlem). Jan is een jongen uit het rampgebied, de avonturen zijn niet opgeschroefd naar de opwindende kant, rustig en eenvoudig beschreven maar door de eenvoud juist zo pakkend en innemend. Waardering: jeugd van tien jaar en ouder.

Erg Amerikaans

De „Davy Crockett”-rage 4 is in Amerika sterk geluwd door de Spoetniks 5, waar door alle belangstelling van de jeugd onverwacht naar de mysterieuze ruimtevaart is overgeheveld. Maar de boeken over deze weergaloze spoorzoeker, de dappere vechter in tal van Noordamerikaanse grensoorlogjes, blijven gretig aftrek vinden omdat Davy Crockett voor de jeugd de verpersoonlijking is geworden van onbegrensde dapperheid en eerlijkheid. In Nederland is ook een Davy Crockettserie op stapel gezet. Twee daarvan zijn „Avonturen met Indianen, poema’s en bisons” en „De ondergang van de Cove-kreek”. Zij zijn door Tim Maran 6 geschreven en uitgegeven door H. Meulenhoff (Amsterdam). Het aardige is dat in beide boekjes een korte biografie van de Amerikaanse held wordt afgedrukt, zodat de jonge lezer meteen alles van Davy afweet. Het zijn spannende verhalen, precies wat een jongen nodig heeft om in zijn fantasie te duiken. De taal is sterk, een beetje té, hier en daar. (Tien jaar en ouder).

[…]


[1]In: Het Binnenhof, 22 november 1957.
[2]Johannes Ludovicus Eggermont (* 11 februari 1908 , ” 14 december 1989) was een Zeeuws onderwijzer en schrijver. Naast boeken voor volwassenen schreef hij ook enkele Indianenverhalen voor de jeugd.
[3]Theo A. Pollemans (* 1 april 1930 , † 23 juli 2019) was een onderwijzer en geschiedschrijver in Oudewater.
[4]Davy Crockett (eigenlijk: David Crockett, * 17 augustus 1786 , † 6 maart 1836) was een Amerikaanse politicus, militair, revolutionair en volksheld, die tijdens de Texaanse Revolutie omkwam in de Slag om de Álamo in San Antonio/Tex.
[5]De Spoetnik-1 (Russisch: Спутник-1, Satelliet-1) was een Russische kunstmaan; het was de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de Aarde werd gebracht. De lancering ervan was op 4 oktober 1957, waarmee de ruimtewedloop was begonnen. Als het „officiële” begin van de ruimtevaart wordt echter de datum van 3 oktober 1942 aangehouden, de datum waarop in Peenemünde de A4 V-2 werd gelanceerd: het eerste door mensenhanden gemaakte object dat de ruimte bereikte.
[6]Tim Maran (pseudoniem van Anton (Ton) Schilling, * 1919 , † 1984) was een Nederlands schrijver van jeugdboeken, die in diverse talen zijn vertaald.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website