Karl May-feesten in Bad Segeberg

(Van een medewerker) 1

HAMBURG. – De gehele maand augustus staat de kleine stad Bad Segeberg, ten oosten 2 van Lübeck in Noord-Duitsland gelegen, in het teken van Karl May en zijn helden. Ieder weekeind kan men hier genieten van toneelstukken, waarin Old Shatterhand, Winnetou alsmede de bij hen behorende schurken optreden. De regie is bepaald niet in handen gelegd van een onervaren amateur, maar van niemand minder dan Wulf Leisner 3, de intendant van het Sleeswijk-Holsteinse Landestheater. Trouwens de gehele enscenering is verre boven de middelmaat, al kan men nu juist niet zeggen dat Karl May een auteur was die dergelijke voortreffelijke uitvoeringen verdiende. Bad Segeberg, waar de Karl May-stukken gespeeld worden tegen de achtergrond van een hoge kalkrots, hetgeen de „Indiaanse” sfeer verhoogt, heeft thans voor de zesde achtereenvolgende maal de organisatie van deze feesten op zich genomen, waarbij tot dusver reeds honderdduizenden toeschouwers aanwezig zijn geweest, hetzij uit noodzaak om hun kinderen de helden van Karl May in levenden lijve te laten aanschouwen, hetzij uit persoonlijke nieuwsgierigheid. De organisatoren vinden het bijzonder opvallend dat zovele ouderen zich steeds weer onder de talrijke toeschouwers bevinden, kennelijk om de Indianenromantiek uit hun jeugd verwezenlijkt te zien.
Van de vele spelers zijn er 22 afkomstig van het Sleeswijk-Holsteinse Landestheater; ongeveer honderd spelers komen uit de omgeving van Bad Segeberg. Daarbij komen een voortreffelijk openluchttheater, dat de natuur gratis levert rondom de hoge kalkrots, talrijke paarden van de boeren in de omtrek terwijl als het nodig is het Hamburgse dierenpark Hagenbeck 4 in staat is een kameel of een ander exotisch dier te lenen! Grote moeilijkheden leveren natuurlijk de kleding der spelers op: mocassins, adelaarsveren, Indiaanse versieringen, tanden van grizzlyberen, en dergelijke. Maar ook deze moeilijkheden worden, blijkbaar tot genoegen der deskundige jeugdige toeschouwers, opgelost, zij het dat conservenbusjes dienst doen als materiaal voor Indiaanse trommels, kippeveren als adelaarstrofeeën etc.

Karl May-industrie

Dit alles legt Bad Segeberg geen windeieren. In het stadje is een soort Karl May-industrie verrezen, welke het voor de wind gaat juist door de ondanks film, radio en televisie en het modernste speelgoed grote vraag naar „Indianenspeelgoed”. Karl Mayfabriekjes te Bad Segeberg voorzien geheel Europa van Indianenkleding, van martelwerktuigen en uitrustingsstukken, waarvan de vijanden van Winnetou en Old Shatterhand zich in Karl May’s verbeelding zo vaak hebben bediend. Daarnevens is een van dergelijke werkplaatsen nog een soort Karl May-museum, waar men vredespijpen en tomahawks en wat niet al kan bewonderen. In deze maand doet Bad Segeberg alles om Karl May en zijn sfeer te doen herleven. De restaurants met hun Karl Maybrood en – zoals een Noordduitse journalist opmerkte – zelfs de gemeente die het plaveisel nog altijd in een toestand heeft gelaten, welke past bij de ruwe manieren van Amerikaanse pioniers ......


[1]In: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 6 augustus 1957.
[2]Bad Segeberg ligt ten westen of, preciezer nog, ten westnoordwesten van Lübeck.
[3]Wulf Leisner (* 21 april 1907 , † 20 september 1977) was – tot 1959 naast zijn hier al genoemde baan als intendant van de Landesbühne Schleswig-Holstein in Rendsburg (niet: Schleswig-Holsteinisches Landestheater, want dat bestaat pas vanaf 1974 – van 1954 tot 1970 tekstschrijver, regisseur en intendant van de Karl-May-Spiele in Bad Segeberg. In 1955 bracht hij met „Hadschi Halef Omar” overigens het eerste toneelstuk dat in de Oriënt speelde op de bühne.
[4]Tierpark Hagenbeck (oorspronkelijk Hagenbecks Tierpark) is sinds 7 mei 1907 een dierentuin in de Hamburgse wijk Stellingen. De oorsprong van deze dierentuin gaat echter terug tot 1863 toen Carl Hagenbeck sr. (voluit: Gottfried Claes Carl Hagenbeck, * 13 maart 1810 , † 3 oktober 1887) zijn Carl Hagenbeck’s Handels-Menagerie aan de Spielbudenplatz in de wijk St. Pauli opende, die Carl Hagenbeck jr. (voluit: Carl Gottfried Wilhelm Heinrich Hagenbeck, * 10 juni 1844 in Hamburg , † 14 april 1913) enkele jaren later overigens verplaatste naar de Neue Pferdemarkt. Jaarlijks bezoeken zo’s twee miljoen bezoekers de dierentuin, die sinds 2007 ook een Tropen-Aquarium bezit.
In de oorspronkelijke Carl Hagenbeck’s Handels-Menagerie en later in het Tierpark werden (tot 1913) overigens niet alleen diersoorten, maar ook diverse exotische mensen („Völkerschau”) getoond.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website