Muze in ’t zonnetje

anoniem 1

Indianen worden modern

EEN WEEK lang, deze week, heeft men aandacht en zorg besteed aan het kinderboek, een aandacht en een zorg, die de jeugdlectuur niet alleen verdient, maar zelfs – gezien wat er op dit gebied pleegt te verschijnen – hard nodig heeft. Het Indianenboek was het motief, waarop deze jongste Kinderboekenweek werd gebouwd en in verschillende leeszalen heeft men tentoonstellingen van Indianenboeken ingericht.
Op de expositie in de Jeugdleeszaal en bibliotheek aan de Colensostraat 2 heeft men de moderne Indianen-literatuur uitgestald: de boeken van Karl May zijn, aldus de inrichters van deze tentoonstelling niet meer van deze tijd. Het is jammer voor degenen, die goede herinneringen bewaren aan Winnetou en Old Shatterhand, doch het doen en laten van beide spectaculaire figuren werd niet meer „pedagogisch verantwoord” geacht. De verhalen over de rode broeders zijn thans op andere leest geschoeid: zij vertellen, hoe blank en rood elkaar leren begrijpen, hoe blank en rood verbroederen. Of men het karakteristieke van de Indianenboeken daarmee heeft weten te behouden, is de vraag.

Behalve van deze nieuwe tendenzen kan men in de Colensostraat kennisnemen van Indianen-weefsels, geweven zonder weefgetouw, van diorama’s gemaakt door schoolkinderen enz.
De Openbare leeszaal en bibliotheek aan de Bilderdijkstraat heeft ook een expositie ingericht en hier zijn de tekeningen en voorwerpen die de Indianen en hun leven tot onderwerp hebben eveneens door schoolkinderen gemaakt. Zeer interessant zijn hier voorts de tekeningen door Indianenkinderen zèlf. Lucy Schouten 3, die enige jaren temidden van verschillende Indianenstammen leefde, stond ze af en ze maken een bezoek aan deze tentoonstelling – tot en met 10 november – zeker de moeite waard.


[1]In: Het Vaderland, 2 november 1956.
[2]In ’s-Gravenhage, net als de verderop genoemde Bilderdijkstraat.
[3]Lucie Schouten (ook gespeld als: Lucy Schouten) komen we eind jaren ’50 vaak tegen in krantenartikelen omdat zij door heel Nederland reisde en volle zalen trok met haar diashow over de indianen.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website