ASTA THEATER

Apache


anoniem 1

Eens werden de Apachen uitgekreten voor de wildste en gemeenste van alle Indianen, behalve door Karl May. Thans is men in Amerika zover, dat deze zelfde Apachen bij voorkeur in Indianenfilms worden uitgebeeld en dat zij zowaar een gunstige indruk mogen maken. Karl May heeft op die verandering in opvatting zeker niet veel invloed uitgeoefend. Nu de laatste Indianenoorlog echter bijna een eeuw achter de rug is en de roodhuiden min of meer bezienswaardigheden zijn geworden, zijn natuurlijk vooral de moeilijkst te overwinnen stammen onderwerp van legendevorming geworden. Van deze legenden over aanvoerders van de Apachen heeft de film al vele malen dankbaar gebruik gemaakt. Dat is thans wel gebeurd en zo is er een avontuurlijke geschiedenis ontstaan, die de liefhebbers van dit soort films zeker zal voldoen.


[1]In: De Gelderlander, 21 juli 1956.
Het artikeltje, dat na het woord „voldoen” is afgeknipt, leest als de inleiding van een of andere filmrecensie, maar het is niet bekend welke film.
Het Asta Theater was van 1946 tot 1969 een bioscoop aan de Krayenhofflaan 154 in Nijmegen; na een verbouwing in 1969 bestond het theater tot 1980 onder de naam Metro Theater.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website