Films in Rotterdam

Terug naar uw jongensjaren


anoniem 1

Als u nog even anderhalf uur terug wilt naar de tijd, dat Karl May uw jongensjaren kleurde met spannende Indianengebeurtenissen, kunt u terecht in Capitol 2.
Daar laat een heel breed doek een complete stam zien, die gevederd en geverfd, gillend op hollende paarden conflicten op typisch Indiaanse manier beslecht. Afdoende namelijk.
En net als bij Karl May willen de blanken wel goed en willen de Indianen wel goed, maar werken er in beide kampen een paar duistere knapen, die meer het privé en minder het algemeen belang op het oog hebben.
Stel u gerust, in „Comanche” 3 wint het algemeen belang. Er komt ten slotte vrede, maar op het brede doek hebben eerst de vechtende linies met pijl en boog, speer en schietwapens grondig opruiming gehouden. Wat Karl May nog aan uw fantasie overliet, schotelt de film u voor: alles is fraai gekleurd. Dana Andrews 4 is de grote held.


[1]In: Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, 23 juni 1956.
[2]Capitol was van 1 november 1931 tot 1962 een bioscoop aan de Nieuwe Binnenweg 326; de bioscoop was al onder de naam Wester-bioscoop in 1919 geopend met 1400 zitplaatsen, in dit tijd de grootste bioscoop van Nederland. De bioscoop, in handen van joodse eigenaren, kwam op vrijdagavond 1 oktober 1943 negatief in het nieuws, toen de Ordnungspolizei met de welwillende assistentie van de Nederlandse politie, een razzia in deze bioscoop hield op het moment dat er een drukbezochte film draaide.
[3]Comanche” is een typische Amerikaanse western met veel bloed en spektakel uit 1956 van regisseur George Sherman (* 14 juli 1908 , † 15 maart 1991), die in totaal meer dan honderd films, vrijwel allemaal westerns, maakte.
[4]Dana Andrews (voluit: Carver Dana Andrews, * 1 januari 1909 , † 17 december 1992) was een Amerikaans filmacteur die tussen 1940 en 1985 in meer dan honderd films speelde. In „Comanche” speelt hij de rol van Jim Read, de grote held van de film die vrede moet stichten tussen de blanken en de indianen, hetgeen na veel bloedvergieten daadwerkelijk lukt.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website