DAVY CROCKETT LANDDE

Amerika’s nationale held op Schiphol


Nieuwsdienst Algemeen Dagblad 1

SCHIPHOL. – Twee vreemd uitgedoste Amsterdamse jongetjes stonden gisteravond op het platform van Schiphol een bijna twee meter lange Amerikaanse filmacteur op te wachten.

Wat zij aan hadden, was het Davy Crockettpak, en bovendien waren zij de eerste Nederlandertjes die dat pak mochten dragen. De man die zij opwachtten, was Davy Crockett 2, alias Fess Parker 3.

De woudloper-berenschieter-politicus Davy Crockett is een nationale held in Amerika, sinds men zijn levensloop via televisie en film bekendheid heeft gegeven. En Fess Parker, de door Walt Disney 4 ontdekte kleine-rolletjes-acteur, bleek de ware Davy Crockett te zijn.

Hij verscheen op Schiphol in een gegedrukt. Als particulier bleek hij echter een ietwat verlegen man te zijn, dieruit hemd met een pet diep in de ogen verrast was toen de twee jongetjes voor hem het Davy Crockett-liedje zongen.

Karl May verbleekt

Hij vertelde, bedaard naar zijn woorden zoekend, hoe de figuur van Davy Crockett – de legendarische in 1786 geboren man die in het leger van generaal Jackson 5 tegen de Indianen vocht, driemaal in het Congres werd gekozen en die na een rumoerig leven vol vechtpartijen in de slag van Alamo sneuvelde – bij de jeugd de ruimtevaart en de atoompistolen heeft verdrongen, Karl May en zijn helden tot bleke schimmen heeft gemaakt.
De jongetjes, gestoken in het woudloperspak, luisterden vol ontzag. Misschien omdat ze niet begrepen dat hun held Fess Parker juist vertelde, dat hij blij was nu ook een rol in een andere film te gaan spelen.


[1]In: Algemeen Dagblad, 28 april 1956.
[2]Davy Crockett (eigenlijk: David Crockett, * 17 augustus 1786 , † 6 maart 1836) was een Amerikaanse politicus, militair, revolutionair en volksheld, die tijdens de Texaanse Revolutie omkwam in de Slag om de Álamo in San Antonio/Tex.
[3]Fess Parker (voluit: Fess Elisha Parker jr., * 16 augustus 1924 , † 18 maart 2010) was een Amerikaans acteur. Zijn bekendste rol was die van Davy Crockett in twee films en de gelijknamige televisieserie in 1954-1955. Hij speelde ook mee in verschillende films – o.a. „Battle Cry”, „Davy Crockett, King of the Wild Frontier”, „Davy Crockett and the River Pirates”, „Westward Ho, The Wagons!”, „The Hangman”, „Alias Jesse James”, „Hell Is for Heroes” en „Daniel Boone: Frontier Trail Rider” – en werd na zijn loopbaan als acteur wijnmaker in Californië.
[4]Walt Disney (voluit Walter Elias Disney , * 5 december 1901 , † 15 december 1966) was een Amerikaanse tekenaar, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer, filantroop en oprichter van The Walt Disney Company.
[4]Thomas Jonathan „Stonewall” Jackson (* 21 januari 1824 , † 10 mei 1863) was een Zuidelijke generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en na Robert E. Lee (voluit: Robert Edward Lee, * 19 januari 1807 , † 12 oktober 1870) een van de bekendste. Zijn veldtocht in de Shenandoahvallei in 1862 en zijn leiderschap van het Second Corps van het Army of Northern Virginia brachten hem grote bekendheid.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website