gegolfde wereld

anoniem 1


De Duitse schrijver Karl May, de fantasierijke auteur, die in zijn Wild West-avonturen optrad als de onoverwinnelijke Old Shatterhand en in zijn Afrikaanse avonturen als Kara Ben Nemsi, zal de hoofdfiguur zijn in een documentaire, samengesteld door Fred. Bredschneyder 2, welke de K.R.O.-televisie donderdag 1 maart zal uitzenden. In dit programma treedt Jan Willem Hofstra 3 op als commentator; hij zal ter inleiding een vraaggesprek voeren met drs. F.C. de Rooy 4, die een Karl May-biografie schreef. De Nederlandse studente Lucie Schouten 5, die drie jaar lang de levensgewoonten der Amerikaanse indianen heeft bestudeerd, werkte eveneens aan dit programma mede .


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 24 februari 1956.
[2]Fred. Bretschneyder (* 28 juni 1927 , † 14 september 2020) was vanaf 1954 producent, regisseur, redacteur en documentairemaker bij de KRO (Katholieke Radio-Omroep). Hij bedacht de naam, de tune en het concept van de tv-jeugdserie Dappere Dodo; van 1969 tot 1982 was hij de hoofdredacteur van de legendarische televisiequiz Voor een briefkaart op de eerste rang; van 2003 tot 2017 was hij hoofdredacteur van het blad Aether.
[3]Jan Willem Hofstra (* 13 november 1907 , † 30 maart 1991) was muziek- en toneelcriticus voor De Volkskrant en De Tijd; hij publiceerde ook in De Tijd en in Elseviers Magazine.
[4]F. C. de Rooy (voluit: (dr.) Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Zwolle, later Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.
[5]Lucie Schouten (ook gespeld als: Lucy Schouten) komen we eind jaren ’50 vaak tegen in krantenartikelen omdat zij door heel Nederland reisde en volle zalen trok met haar diashow over de indianen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website