Katholieke Illustratie

anoniem 1

Mr. G. van den Steenhoven 2 vervolgt in de K. I. van deze week het verhaal over zijn maandenlang verblijf onder de Eskimo’s en illustreert het met een reeks eigen foto’s. J. W. Hofwijk 3 heeft op Curaçao de Nederlandse Dominicaan pater Vitus Brenneker 4 ontmoet, die dikwijls onder water duikt, om de fantastische wereld van vissen en koralen van de Caraïbische Zee te leren kennen, en vertelt van deze tochten; er zijn een aantal van de prachtige onder-water-foto’s bij afgedrukt, welke de pater telkens maakt. Wist u, dat de wolven geleidelijk uit Rusland en Polen naar het westen opdringen en reeds in Oost-Duitsland en Silezië zijn gesignaleerd? Mr. H. C. M. Edelman 5 vertelt er over en ook hoe Indië reeds van de wolvenplaag te tijden heeft. Verder is er een artikel over wijlen de bekende Duitse schrijver Karl May, de geestelijke vader van Winnetou en Old Shatterland, en over de moeilijkheden in zijn leven, welke voor een deel aan eigen onvoorzichtigheid te wijten zijn geweest. Een reportage over de Speelgroep Limburg stelt het vermoeiende, maar toegewijde werk van deze dilettanten in het licht en geeft voorbeelden van de soms amusante, soms benauwende ervaringen, welke zij op primitieve toneelruimten van het platteland opdoen. Er wordt een artikel gewijd aan Kubitschek 6, de nieuwe president van Brazilië, en zijn recente reis door Europa. Het korte verhaal is van Ernest Claes 7. Jan Cottaar 8 schrijft een nabeschouwing over Cortina 9.


[1]In: Nieuwe Haarlemsche Courant, 15 februari 1956.
[2]Mr. G. van den Steenhoven : onbekend.
[3]J. W. Hofwijk (pseudoniem van Willy Kint, * 1920 , † 10 augustus 2009) was journalist bij De Maasbode en de Katholieke Illustratie; ook was hj redacteur bij De Pen Gun, een weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten.
[4]Pater Vitus Brenneker O.P. (eigenlijk Paul Hubertus Frans Brenneker, * 7 mei 1912 , † 7 februari 1996) was een maatschappelijk zeer betrokken pater van de Orde van Dominicanen en missionaris en fotograaf op Curaçao.
[5]Mr. Hendrik C. M. Edelman (* ? , † ?) was hoofdredacteur van het Utrechts Katholiek Dagblad, die ook als publicist in andere, veelal katholieke tijdschriften en vertaler actief was.
[6]Kubitschek (voluit: Juscelino Kubitschek de Oliveira, * 12 september 1902 , † 22 augustus 1976) was van 31 januari 1956 tot 30 januari 1961 de 21e president van Brazilië namens de Braziliaanse sociaal-democratische partij; tijdens zijn presidentschap werd een begin gemaakt met de bouw van de nieuwe hoofdstad, Brasilia.
[7]Ernest Claes (voluit: Andreas Ernestus Josephus Claes, 24 oktober 1885 , † 2 september 1968) was een Belgische schrijver, die vooral bekend is gebleven door zijn roman „De Witte”. Voorts schreef hij tientallen streekromans, die vaak de Eerste Wereldoorlog tot onderwerp hebben, zoals „Bei uns in Deutschland”, „De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop” en „Wannes Raps”.
[8]Jan Cottaar (voluit: Johannes Hendricus Marie Cottaar, * 6 maart 1915 , † 21 juli 1984) was een Nederlands journalist, presentator van het sportprogramma Sport in Beeld en van 1970 tot 1974 directeur van het NOC.
[9]Voluit: Cortina d’Ampezzo, een plaats in de provincie Belluno in de Italiaanse regio Veneto. Na de toegekende, maar „door omstandigheden” afgelaste Olympische Winterspelen van 1944, vonden de zevende Olympische Winterspelen van 26 januari tot 5 februari 1956 dan toch plaats in dit stadje; van 6 t/m 22 februari 2026 zullen de Winterspelen (de vijfentwintigste inmiddels) opnieuw in Cortina d’Ampezzo (en Milaan) plaatsvinden.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website